Čas v katerem živimo je močno pogojen s prepoznavnostjo. Marsikateri najstnik stremi k temu, da bi postal nov spletni vplivnik, prenekatero dekle bi rado bilo naslednja instagram zvezda s tisoči sledilci. Podjetja, časopisi in portali lovijo klike na njihove strani. Ni nas sram objavljati kaj jemo, kaj počnemo, s kom se družimo in kdo je naš najlubši zvezdnik. Ko obiskuješ stare zaselke in si na lovu za naslednjim receptom pa spoznaš, da ni bilo zmeraj tako. Pri bolj izkušeni generaciji spoznaš skromnost, strah pred fotografskim objektivom in željo po ohranjanju svoje anonimnosti. Da pa ne bi bili prikrajšani za dobrote, ki jih te izurjene roke pripravijo, sem tudi jaz pripravljen prisluhnit in zgolj na papir prelit dragocena navodila.
Češnjev zavitek ni ravno tipična istrska jed, jo pa radi priravljajo, saj na revni istrski zemlji zelo dobro uspevajo ti sladki rdeči sadeži. Gospa Marija iz okolice Parecaga je testo pripravila dan prej. V presejano moko je dala malo tople vode, olje in ščepec soli. Čez noč ga je zavitega v kuhinjsko folijo pustila počivati v
hladilniku. Potrebno ga je bilo le še razvaljati – sliši se preprosto a vam zagotavljam, da ni. V tem primeru priporočam nakup kavlitetnega predpripravljenga testa. Ko sem prispel je že veselo vlekla testo, skušal sem pomagati a sem po parih spodletelih poiskusih raje od daleč opazoval mojstrstvo.
Testo je razvlekla tako na tanko, da bi lahko skozenj brez težav bral časopis. Ko je bilo testo razvlečeno, se je lotila nadeva. Na maslu je začela rahlo pražiti krušne drobtine, razkoščičila je češnje, ki so jih prešnji dan obrali in pripravila še ostale sestavine. V posodi je zmešala češnje, sladkor in smetano, čez čas pa dodala ohlajene pražene drobtine. Nato je začela s sestavljanjem štrudlja.
Na tanko razvaljano in razvlečeno testo je naložila polnilo, ne preveč ne premalo in vse skupaj s pomčjo prta zvila. Zavitek je premazala z oljem in ga za pol ure postavila v pečico. Ko ga je zlatorjavega in dišečega vzela iz pečice, mu je namenila nekaj minut da se je rahlo ohladil. Postregla ga je posutega s sladkorjem v prahu.
Sestavine:
za vlečeno testo potrebujemo
– 250 gramov moke
– en deciliter vode
– en deciliter olja
– ščepec soli
sam svetujem nakup pripravljenega testa za nadev
– kilogram razkoščičenih češenj
– 150 gramov sladkorja
– 80 gramov drobtin
– deciliter in pol sladke smetane
– 50 gramov masla
– rastlinsko olje za posip
– sladkor v prahu
Čeprav spoštujem željo po anonimnosti v svetu kjer vsi vemo kaj za zajtrk je predsednik države, naprošam izurejne prebivalce naše prelepe obale, da se javijo uredništvu in skupaj z mano skuhajo kakšno istrsko specijaliteto. Lepo bi bilo tudi, da se z mano med pripravo slikate in preprečite jezo urednika, ko mu pošljem zgolj sliko hrane brez glavnega kuharja.
Rok Dekorti