Naj penina Portoroža prihaja iz kleti Silveri

Deli novico s tvojimi prijatelji

Osmi Festival penin je ponudil izbrana peneča vina in šampanjce iz 42-ih kleti in petih držav. Naj penina Portoroža 2019 je Blanc de blancs iz briške kleti Silveri. Svečani program v parku ped hotelom je glasbeno obarval koncert Tereze Kesovija.

Festival penin, ki poteka v organizaciji Turističnega združenja Portorož v sodelovanju z Društvom vinogradnikov slovenske Istre in hotelom Kempinski Palace Portorož, je že osmo leto zapored v Portorož privabil številne obiskovalce. V razkošni Kristalni dvorani in sosednjih salonih so jih tekom večera našteli več kot 1.000, številni pa so svečani del programa na prostem spremljali tudi iz parka pred hotelom. Posebno pozornost je letos pritegnil tudi kulinarični kotiček na terasi pred Kristalno dvorano, kjer so obiskovalci lahko okusili odlične ostrige restavracije Brič in izbrane sire Siroljub. Simpatični Rado Mulej pa je predstavil svoj gin GiniBee, ki ga je tokrat združil s penino in ponudil kot koktejl.

Mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož: »Zanimanje obiskovalcev je vsako leto večje, da smo na pravi poti, pa potrjuje tudi odličen odziv peničarjev. Letos prihajajo kar iz petih držav, izvrsten pa je bil tudi izbor penin na tekmovanju.«

Festival je obiskalo kar deset vinskih kraljic z Meto Frangež, slovensko vinsko kraljico, na čelu. Za svečano vzdušje so poskrbeli tudi člani društva Rosa Klementina, ki so se v kostumih z začetka prejšnjega stoletja sprehajali med obiskovalci. Za odlično glasbeno podlago v notranjih prostorih pa so poskrbeli Teo Collori in Momento Cigano.

120 penin in šampanjcev iz 42 kleti in petih držav

V Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož so obiskovalci lahko okusili več kot 120 vzorcev izbranih penin in šampanjcev iz 42-ih kleti. Na festivalu je sodelovalo 30 slovenskih peničarjev iz vseh treh vinorodnih dežel – Primorska, Posavje in Podravje: Anima Istra, Brič, Ekološko vinogradništvo Rodica, Kmetija Mahnič, Posestvo Klenar, Vina Bordon, Vina Gordia, Vinakoper, CV-Colja vino, Vinakras, Vinarstvo Rebula, Vina Sanabor, Vina Štoka, Vina kmetija Slavček, Vina Žvokelj, Domačija Bizjak, Medot, Movia, Silveri, Vina Fikfak, Vinska klet Goriška Brda, Vinska klet Frelih, Istenič, Vinska klet Mastnak, Winery Mihelin, Čebelarstvo Oder (peneča medica), Hiša penin Frangež, M – enostavno dobra vina, Puklavec Family Wines in Radgonske gorice. Hrvaške peničarje so predstavljali Malvazija Istriana (Višnjan), Kabola (Momjan), Vina Prelac (Momjan) in Vina Vuglec (Krapinsko-Zagorska županija), iz Italije smo lahko okusili penine iz kleti Astoria Wines (Trbiž), Villa Sandi (Trbiž), Bellavista Franciacorta (Brescia) in Cantina Colli del Soligo (Trbiž), ponovno pa so se festivala udeležili tudi predstavniki kleti Szigeti iz Avstrije. Kot pika na i so se v Salonu za gospode predstavili tudi ekskluzivni francoski pridelovalci šampanjca: Champagne Taittinger, Champagne Bollinger in Champagne Laurent-Perrier.

Naj penina Portoroža 2019 je Blanc de blancs iz kleti Silveri

Za naziv Naj penina Portoroža 2019 se je letos potegovalo 23 peničarjev, ki so na tekmovanje prijavili kar 56 vzorcev penin. Ocenjevala je strokovna komisija pod vodstvom dr. Mojmirja Wondre.

V kategoriji rdečih penin je slavil Capris refošk letnik 2017 iz kleti Vinakoper, v kategoriji rosé penin je komisijo najbolj prepričala Zlata radgonska penina rose Selection 2017 iz Radgonskih goric, v kategoriji belih penin in hkrati absolutna zmagovalka pa je z 89 točkami od stotih postala Blanc de blancs, pridelana iz rebule po klasični metodi v vinski kleti Silveri. »Na festivalu predstavljamo prvovrsten izbor penečih vin, še posebej pa me veseli, da so se letos predstavili tudi trije šampanjci. Lepa in predvsem okusna novost je tudi kulinarična ponudba na terasi pred Kristalno dvorano,« je povedala Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre.

 Zmagovalne mehurčke so v veličastnem parku pred hotelom razglasili slovenski vitezi vina skupaj z županom Občine Piran Đeniom Zadkovićem, direktorjem Turističnega združenja Portorož mag. Igorjem Novelom, predsednico Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič, slovensko vinsko kraljico Meto Frangež in vinsko kraljico slovenske Istre Teo Ivančič. Podelitev je pospremil koncert Tereze Kesovija.