Na “balinarski Wimbledon” z visokimi cilji

Deli novico s tvojimi prijatelji

Balinarsko leto se na mednarodni sceni tradicionalno začne z močnim turnirjem dvojic Trophee Charles Beraudier v Lyonu. Tudi letos bo imela Slovenija z Davorjem Janžičem in Dejanom Tonejcem svoja predstavnika.

V soboto in nedeljo bo v francoskem Lyonu zbrana balinarska smetana, saj bo na 39. Trophee Charles Beraudier nastopila kopica velemojstrov iz Hrvaške, Italije, Monaka, Slovenije in Francije. Slovenski balinarji so na tem prestižnem turnirju že osvajali lovorike, tako da na seznamu zmagovalcev najdemo imena kot so Aleš Škoberne, Uroš Vehar, Bojan Novak in Robert Dekanj. V zadnjih letih sta dogajanje na turnirju močno zaznamovala Davor Janžič in Dejan Tonejc, ki sta pod vodstvom takratnega selektorja Škoberneta slavila v letih 2014 in 2016, leta 2015 pa je Janžič dvignil zmagovalno lovoriko skupaj z Juretom Kozjekom.

“Na takšen turnir se vedno podaš z željo po osvojitvi prvega mesta, zadovoljna pa bi bila z uvrstitvijo med najboljšo četverico. Če bova zaigrala na visokem nivoju, lahko poseževa visoko. Lahko se zgodi, da kljub vrhunski igri izpadeš že v skupinskem delu, kar sem tudi sam večkrat izkusil, pa tudi ostalim favoritom se je to dogajalo,” je bil pred potjo v Francijo previden Janžič, ki je skupaj s Francozom Bernardom Chevietom edini balinar s tremi zaporednimi zmagami.

V prvi tekmi sobotnega sporeda se bo naveza Janžič – Tonejc pomerila proti ekipi Saint Vulbasa (Mourgues, Michel, Beraud), v skupini 4 pa sta še zasedbi Balaruc II (Landreau, Montels, Molager) in Francije II (Bourin, Garnier). V primeru napredovanja v četrtfinale se bosta slovenska reprezentanta pomerila s tekmecem iz skupine 2. Tudi v ostalih skupinah ne bo manjkalo zvenečih imen, saj bosta v skupini 1 lanska zmagovalca Gregory Chirat in Sebastien Belay v dresu Rumillyja merila moči z domačim Lyon Sport Metropole (Riberon, Freire, Buisson), Cro Lyonom 1 (Grail, Eymard, Perchrancier) in Francijo I (Micoud, Benoit).

V skupini 2 bosta aktualna svetovna prvaka, Monačana Andy Garcia in Nicolas Laugier, iskala pot v nedeljske izločilne boje proti italijanski Perosini (Feruglio, Melignano, Colet), Fontaineu (Roche, Ducote, Biondi) in Annecyju (Reyne, La Posta, Condro). V skupini 3 bo Hrvaško zastopala bratska naveza Pero Ćubela – Marin Ćubela, ki sta ju lani Janžič in Tonejc premagala v četrtfinalu, ob njiju pa se bodo za prvi dve mesti v skupini potegovale še zasedbe Cro Lyon 2 (Majorel, Amar, Leiva Marcon), Balaruc 1 (Garcia, Ascenci, Sauchay) in Valencin (Faure, Rivaux, Didier).

“Z leti spoznaš, da se z žrebom ni potrebno obremenjevati. Včasih se navidez lahka skupina izkaže za najtežjo. Konkurenca v Lyonu je res močna in ne bo lahkih tekem. Za najvišja mesta kandidira vsaj osem dvojic, večkrat pa pride do presenečenj. Verjetno bosta zelo nevarna branilca naslova Chirat in Belay, ki sta naju lani izločila v polfinalu. Ne gre pozabiti na Cro Lyon, Saint Vulbas, Annancy, brata Ćubela igrata odlično v italijanski ligi,…” je glavne kandidate za vrh pokomentiral Janžič.

Turnir, ki ga že od leta 1982 organizira klub Lyon Sport Metropole, velja za zelo odmeven dogodek v balinarskem športu, kar s svojimi besedami potrjuje tudi večkratni svetovni prvak Janžič: “Turnir dvojic za pokal Beraudier je edinstven in se v Franciji šteje za nekakšen teniški Wimbledon. Tako kakovostnega turnirja dvojic verjetno ni nikjer. Če bi se turnirja udeležila še kakšna italijanska, argentinska in slovenska dvojica, bi bila na njem zbrana elita svetovnega balinanja.”

Sobotni spored v Lyonu bo namenjen skupinskemu delu tekmovanja. V nedeljski jutranji četrtfinale se bosta uvrstili dve najboljši ekipi iz vsake izmed štirih skupin, polfinale in finale pa bosta na sporedu v nedeljo popoldne. Spremljevalna ekipa Balinarske zveze Slovenije vas bo preko spletne strani, foruma ter Facebook in Instagram strani iz prizorišča obveščala o vsem aktualnem dogajanju v Lyonu.