Tokratni recept se je začel s kritiko. Ob objavi članka o bobićih sem nekoliko pričakoval, da bo koga morda zmotil alternativni način priprave. Nisem se motil, saj me je sodelavka hitro okarala, češ da dimljena suha paprika nikakor ne sodi v bobiće in da mi mora predstaviti pravo istrsko kuhinjo. Tako sem spoznal gospo Slavico iz Zabavelj, manjše vasice pri Truškah. Ko sem prispel, je bila gospa oblečena v šavrinsko nošo in pripravljena na kuho. Začelo se je s pripravo testa za zavitek. V posodo je odmerila moko, dodala jajce in ščepec soli, medtem pa na štedilniku v kozici rahlo pogrela mleko in vanj dala kvas ter sladkor. Ko so se kvasovke prebudile, je mešanico zlila v posodo za testo in ga začela gnesti. Še preden sem uspel napisati količino moke, ki jo potrebujemo, je bil hlebček že pripravljen. Pustila ga je rahlo počivati in v ponvi stopila maslo, dodala drobtine in vse skupaj zlatorjavo popražila. Nato se je lotila izdelave štruklja. Najprej je testo razvaljala na približno 4 milimetre in nanj ubila jajce. Jajce je kar na testu stepla ter celo površino premazala z njim. Na to je naložila prepražene drobtine z maslom. Sledila je zelo zanimiva sestavina: površino je namtreč posula z naribanim parmezanom in sladkorjem ter šaljivo dodala, da »cukra in sira ni nikoli preveč«. Polnilo za štruklje je dopolnila z rozinami, ki jih prej za nekaj ur namočila v vodo, da so nabreknile in postale ponovno sočne. Zaključila je s skuto, ki jo je enakomerno porazdelila preko ostalih sestavin. Povedala je, da se skuto lahko nadomesti z mletimi orehi. Za bolj bogat zavitek se lahko uporabi celo oboje hkrati. Skuta je bila zadnja sestavina v tem bogatem nadevu. Vse skupaj je previdno zavila, zaprla oba konca in pripravila čisto bombažno krpo, v kateri se je štrukelj kuhal. Razložila je, da so včasih krpo zašili, da vsebina ne bi pobegnila v vodo. Danes pa ji je lažje, če konce zapre z varnostnimi zaponkami oz. kakor se je gospa izrazila “pontipeti”. Vse skupaj je nato dala v velik lonec poln rahlo osoljene vode, ki je že brbotal na štedilniku. Med čakanjem, da se vse skupaj skuha, je gospa Slavica razlagala o potovanju v Međugorje, iz katerega se je ravnokar vrnila in o njenem sodelovanju z gračiškimi Šavrinkami. Posebej ponosno je razlagala o izletu na Dunaj, kjer je bila članica delegacije, ki je slovensko Istro predstavila na največjem avstrijskem počitniškem sejmu. Med pripovedjo se je ćuhan štrukelj skuhal. Vzela ga je iz vode, odstranila kuhinjski prtič ter ga postregla. Ćuhani štukelj je bogata in sočna jed polnega okusa, a sem po dveh velikih kosih ugotovil, da je bolj primerna za hladnejše dni, morda pospremljena s sladkim vinom.
Za lažjo predstavo:
Testo::
300 g moke
Jajce
Ščep soli
1 deciliter mleka
Žlica sladkorja
Zavitek suhega kvasa
Polnilo:
Jajce
50 g masla
100 g krušnih drobtin
50 g parmezana
50 g sladkorja
50 g rozin
100 g skute.
Rok Dekorti