Sodelovanje policije in občanov prinaša pomembne rezultate

Deli novico s tvojimi prijatelji

S Policijske uprave Koper so se danes javno zahvalili občanom pri sodelovanju s policijo. Kot so poudarili se med vsako poletno turistično sezono na slovenski Obali izjemno poveča število ljudi, ki prihajajo na dopust. S tem se posledično poveča tudi število prekrškov in kaznivih dejanj, kar je še posebej opazno v Portorožu in Piranu. »Pred sezono vsako leto vlagamo velike napore v preventivno ozaveščane prebivalcev, pa tudi obiskovalcev. Sodelujemo z različnimi podjetniki in javnimi institucijami, ki jih skušamo opozarjati na samozaščitna ravnanja, prirejamo pa tudi različne preventivne aktivnosti, s katerimi skušamo na terenu in preko medijev ozaveščati prebivalce in obiskovalce, naj poskrbijo za svoje premoženje«, pojasnjujejo na koprski policiji.

 

Kljub temu seveda tudi storilci kaznivih dejanj najdejo svoje poti. Ker policija z občani veliko sodeluje, pridobivajo od lokalnih prebivalcev veliko informacij. »Te informacije sprejemamo z vso resnostjo, jih preverimo in ničkolikokrat so prav ti podatki ključni za preiskavo kaznivega dejanja«, so poudarili.

 

V Občini Piran od 1. 6. 2020 dalje beležijo 26 % porast obravnavanih kršitev na področju javnega reda, v mesecu juliju pa tudi 13 % porast obravnavanih kaznivih dejanj (153 kaznivih dejanj).

 

Izstopajo prekrški storjeni z nasilnim in drznim vedenjem na javnem kraju, več je tudi prekrškov s povzročanjem hrupa v nočnem času. Kršitve so pretežno ob koncih tedna v večerno nočnem času, v okolici gostinskih obratov ali na plaži. »Ugotavljamo, da je več kršiteljev pod vplivom alkohola, ki kljub odredbam policistov nadaljujejo s kršitvami, zato je bilo potrebno v več primerih odrediti pridržanje do streznitve (7x zaradi kršitve javnega reda  in 10x zaradi vožnje pod vplivom alkohola – več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka)«, razlagajo na koprski policijski upravi.

 

Na področju kriminalitete v povezavi z javnim redom beležijo nekaj več kaznivih dejanj lahkih telesnih poškodb in poškodovanja tuje stvari, medtem ko je tatvin na plaži, drznih  tatvin in tudi vlomov v objekte manj v primerjavi s preteklim letom. Na občutek varnosti najbolj vplivajo kazniva dejanja z elementi nasilja in na območju PP Piran so obravnavali 4

nasilništva. V zadnjem primeru, 25. julija 2020, so trije osumljenci po predhodnem sporu in kršenju javnega reda na enem od parkirišč v Portorožu, fizično obračunali in poškodovali eno osebo. Eden od osumljencev si je v nadaljevanju prilastil še mobilni telefon in očala, prav tako je poškodoval dve  pnevmatiki na vozilu oškodovančevega prijatelja. V postopku je bil najprej prepoznan 37-letni osumljenec iz Pirana, v nadaljevanju pa so policisti štiri dni kasneje, ponoči, prijeli še sostorilca, 25- in 26-letna državljana  Srbije. Zaradi utemeljenih razlogov za sum kaznivega dejanja nasilništva, zbiranja obvestil in dokazov ter podanih pripornih razlogov jima je bilo odrejeno pridržanje do 48 ur. Ugotovljeno je bilo, da sta oba tujca nelegalno nastanjena v večstanovanjskem bloku na območju Lucije, kamor je takoj po odvzemu prostosti vlomil četrti 29-letni osumljenec, prav tako državljan Srbije z začasnim bivanjem v Portorožu, in ukradel nahrbtnik z vsebino. Osumljeni se je pri tem poškodoval in zatekel v bližnje stanovanje, kjer so ga policisti izsledili in ga pridržali. Pridobljena je bila odredba za hišno preiskavo na obeh naslovih in zaseženih več predmetov

in dokazov, ki so še v postopku preiskave. Ugotovljeno je bilo, da 25-letni državljan Srbije uporablja lažno identiteto s pristnimi dokumenti izdanimi v Republiki Hrvaški, za njim pa je razpisana mednarodna tiralica zaradi izvršitve zaporne kazni v Srbiji. 25- in 26-letnega državljana Srbije so policisti privedli k preiskovalnemu sodniku Okrajnega sodišča v Kopru, ki je v nadaljevanju za oba odredil pripor, podana pa je bila kazenska ovadba za več kaznivih dejanj.

 

Pri kaznivih dejanjih zoper premoženje letos zaznavajo pojav tako imenovanih serijskih kaznivih dejanj, katera so uspešno preiskali, zahvaljujoč se tudi korektnemu sodelovanju občanov in obiskovalcev, ki so policiste pravočasno obveščali in nudili ključne informacije.

 

Izpostaviti gre:

–       22 tatvin mopedov, pretežno v Piranu. 17. 7. 2020 v jutranjih urah

so po obvestilu občana na območju Fornač v Piranu uspešno prijeli

dva mladoletna osumljenca iz Ljubljane, ki sta kazniva dejanja

izvrševala v sostorilstvu s tretjim osumljencem, prav tako iz

Ljubljane.

–       24 tatvin izvenkrmnih motorjev izvršenih na območju kanala Fazan v

Luciji in na privezih v Strunjanu. Po obvestilu občana je bil 18. 7.

2020 na območju Divače izsleden in prijet osumljeni državljan Litve,

kateremu je bilo zaseženih 11 izvenkrmnih motorjev.

 

»Kljub dejstvu, da se v poletnem času poveča varnostna problematika, v Občini Piran ocenjujemo varnostne razmere kot dobre in obvladljive. Destinacijo so tudi turisti in obiskovalci večkrat ocenili kot varno, z oceno 4,4 od 5. Ne glede na to pa vse občane in obiskovalce opozarjamo, naj tudi med dopustom ustrezno poskrbijo za samozaščitno ravnanje in tako zavarujejo svoje premoženje«, so pojasnili na policiji..

 

»Z občani dobro sodelujemo in se jim ob tem iskreno zahvaljujemo na njihovo pomoč, informacije in včasih tudi strpnost. Policistov na območju PP Piran je med turistično sezono občutno premalo, vendar nam, ko je to potrebno, pri delu pomagajo tudi policisti in kriminalisti z drugih enot«, še poudarjajo. Ob tem želijo sporočiti občanom, da so hvaležni za njihove podatke. »Čeprav se jim včasih na prvi pogled zdi, da policisti ne naredijo dovolj ali ne dovolj hitro, želimo pojasniti, da preiskave terjajo svoj čas. Opisani primeri, ki seveda niso osamljeni, so le najbolj izstopajoči, so dokaz za to, da v policiji skrbimo za varnost. Tako v primeru preiskave nasilništva kot tudi tatvin izvenkrmnih motorjev in mopedov so bile informacije občanov ključnega pomena. Za to sem jim tudi javno zahvaljujemo«, so povedali na policiji.

 

Ob tem dodajajo: »Lokalni prebivalci, pa tudi obiskovalci naših mest, imajo veliko informacij. Želimo si, da bi jih delili z nami, pa čeprav anonimno. Le skupaj lahko namreč ohranimo naše okolje varno in prijetno.«