Ali po 18. uri res ne smemo jesti?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Preverjamo urbane mite

 

V posteljo siti in zadovoljni.

 

Sanje vsake ženske (in tudi moškega, priznajte si) so, da bi lahko jedli kolikor bi želeli, karkoli bi želeli in kadarkoli bi vam zakrulil želodec. Žal pa se, če uporabimo staro slovensko modrost, brez muje še čevelj ne obuje. Tako da se moramo, poleg zdravega prehranjevanja, še potiti v fitnesih, na vodenih vadbah, stadionih, plačevati osebne trenerje … In ja, vem, da boste rekli, da je poletje mimo in se pa zdaj res ne rabite s tem ukvarjati, ampak vsak pameten trener vam bo povedal, da se poletno mišičasto telo gradi pozimi. Za vse »manjone« pa imam v nadaljevanju dobro novico.

 width=

Stara pravila so zapovedovala, da boste shujšali samo v primeru, če boste jedli veliko zelenjave, sadja (ampak ne zvečer!), popili veliko tekočine in … če ne boste jedli po določeni uri (največkrat se omenja po 19. 00 ali celo 18. 00). Marsikje lahko preberete nasvete, da se poskusite zamotiti z branjem knjige, gledanjem televizije ali da pojdite preprosto spati.

 

Velikokrat se vprašam, kdo sploh piše takšne nasvete in če je pisec poskusil kdaj zaspati lačen. Ker meni ne uspe. No, pa poglejmo, ali je ta mit sploh resničen in kaj zapovedujejo zadnje študije.

 

Mit, da po osemnajsti uri ne smete jesti, če želite oblikovati fit, zdravo postavo, je najbolj zgrešena izjava, brez vsake podlage. Sodoben življenjski slog je popolnoma drugačen. Če bi se držali tega, da zadnjič v dnevu jemo ob 18.00, pomeni, da bi morali zaspati že ob 21.00, kar pa, razen nekaj izjem, ne uspe skoraj da nobenemu, ker so nekateri v službah do poznih večernih ali celo jutranjih ur in za opravljanje svojega dela seveda potrebujejo energijo.

 

Naj potolažim vse vas, ki ne morete zaspati s popolnoma praznim želodcem. Vse več znanstvenikov, med njimi tudi raziskovalci Univerze v Oregonu, prihaja do ugotovitev, da ni pomembno, kdaj v dnevu jemo, ampak kaj jemo in koliko kalorij vnesemo v telo.

 

Kljub temu pa sedaj to ne pomeni, da se vsak večer lahko prenajedamo s pico, čipsom, sladkimi in mastnimi jedmi, ker bo naše telo potrebovalo veliko energije, da vse to predela in prebavi.

 

Zato se še vedno držimo priporočil zdrave prehrane in tudi zvečer raje posegajmo po zdravih prigrizkih (več beljakovin in vlaknin), kot je navaden jogurt, lahko tudi solata in sadje (kajti tudi ta mit, da se ogljikovih hidratov, ki jih vsebujejo tudi sadje in zelenjava, zvečer ne sme uživati, so znanstveniki ovrgli – seveda pa v zmernih količinah).

 

Da se zvečer izognemo želji po preveliki količini hrane, pa poskusimo naše telo navaditi na nek ritem, torej začnimo dan z zajtrkom, posegajmo po zdravi, nepredelani hrani in poskušajmo imeti čez dan več manjših obrokov (jedli naj bi na vsake 3 ure). Na nov način prehranjevanja se morate samo navaditi. Pazite tudi, da čez dan ne zaužijete premalo kalorij. Koliko kalorij morate zaužiti, pa je odvisno od vaše aktivnosti, življenjskega sloga, službe … Aja, pa ne pozabite na tekočino: vsaj dva litra vode ali nesladkanega čaja na dan!

 

Manca Hribovšek