Priljubljena televizijska voditeljica Karin Sabadin obožuje poletje in prav zato ga skuša podoživljati skozi vse leto. Vroče mesece preživi na plaži, hladne pa v kuhinji.
Veste kako si v zimskih mesecih pričara poletno vročico?
S svežo mediteransko jedjo.
Drage bralke in bralci, v veliko veselje mi je, da lahko podelim z vami enega od svojih receptov. V oddajah Dobro juto in Naj vam tekne, ki ji pripravljamo na koprski televiziji in so na ogled gledalcem po vsej Sloveniji, veliko kuhamo. Zelo smo hvaležni našim vrhunskim kulinaričnim mojstrom, ki nas že toliko let oplajajo s svojim znanjem. Ko jih poslušamo in jim gledamo pod prste, se tudi sami veliko naučimo.
Odločila sem se za sredozemski recept, sem velika ljubiteljica morskih dobrot, zato ribe pripravljam vsaj dvakrat na teden, običajno ob koncu tedna.
Ob podatku, da smo Slovenci na repu sredozemskih držav po kilogramih zaužitih rib, se mi zdi še toliko bolj pomembno, da širimo kulturo uživanja rib. Mnogi menijo, da je to zamudno in zahtevno, poskušala vas bom prepričati v nasprotno.
Pripraviti ribo doma je enostavno in hitro, pa še zdravo.
Količine za dve osebi:
– 2 sveže ulovljeni ribi, v tem času so to listi, kovači, orade (približno 250 dkg na osebo),
– dva velika krompirja po osebi,
– blitva z domačega vrta.
Postopek priprave:
Pomembno je, da so ribe sveže. Najbolje je, da si pridobimo stik z lokalnim ribičem, ribarnico in da izbiramo prodajne poti, ki so kratke in zanesljive. Drugo pomembno priporočilo je, da se ravnamo po sezonah (trenutno se v mreže ulovi liste).
List najprej dobro splaknem v hladni vodi in ribo nekoliko »posušim« oziroma odcedim, da se znebim odvečne vode. Prerežem ga na hrbtni strani, v vreznino vtrem zeliščno sol, prav tako z grobo soljo osolim vso ribo, tudi v notranjosti. Z rokami jo premažem z oljčnim oljem. Gre za lažjo in po debelini manj debelo ribo, zato je čas peke krajši (običajno se ravnamo po teži).
Pred tem že olupim in na drobne koščke zrežem krompir, ki ga 20 minut kuham v osoljenem kropu/vodi, nad njim pa v soparniku v nekaj minutah skuham blitvo. Krompir dodam na pekač, ga posolim še z zeliščno soljo ter pokapljam z oljem. Pomembno je, da izberemo pravo sorto krompirja, da se v pečici lepo zapeče in postane po vrhu nekoliko hrustljav. Krompir in ribo pečemo približno 20 minut.
Krompirju dodam zelenjavo, poleti paradižnike, bučke, olive, toda šele nekaj minut pred koncem pečenja. V jesenskem času lahko dodamo gobice, včasih pa so dovolj že začimbe, za tem stanovanje diši po rožmarinu ali pa timijanu.
Medtem ko se riba peče, pripravimo še blitvo. Skuhana je v nekaj minutah, v ponvi pogrejemo olje, po želji lahko dodate strok česna ali dva (neolupljen), počakamo, da zadiši in nanj položimo blitev. Pustimo, da se nekaj minut poduši in da se okusi prepojijo.
Za tem prostor prezračimo in ga poljubno odišavimo.
Medtem je tudi riba že pripravljena in lahko vse skupaj serviramo. Naj vam tekne!
Klara Beltram