Uresničevanje zaščite zelenega priobalnega pasu

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na redni seji je Občinski svet Občine Ankaran sprejel Celostno prometno strategijo (CPS) občine ter v prvi obravnavi podal soglasje k predlogu Odloka o ustanovitvi skupne občinske uprave – Medobčinska uprava Istre. Občinski svetniki so podali soglasje k sklenitvi pravnega posla za nakup nepremičnin v območju, ki je znotraj OPN predvideno kot zeleno območje in se tesno dotika območja družbenih dejavnosti.

 

Po tem, ko se je občinski svet na eni izmed predhodnih sej seznanil s potekom priprave Celostne prometne strategije Občine Ankaran, je na včerajšnji seji potrdil Celostno prometno strategijo Občine Ankaran (CPS) za obdobje 2021–2025. Temeljni cilj dokumenta je zmanjšati negativne vplive motornega prometa na okolje in povečati privlačnost naselja za prebivalce in obiskovalce. S sprejemom CPS se Občina Ankaran zavezuje k načrtovanju in izvajanju ukrepov trajnostne mobilnosti, s katerimi bo oblikovala področje prometa in z njim povezana področja v naslednjih petih letih. CPS Ankarana bo občina predstavila tudi v samostojni publikaciji v slovenskem in italijanskem jeziku.

 

Občinski svet je v prvi obravnavi sprejel Predlog Odloka o ustanovitvi skupne občinske uprave »Medobčinska uprava Istre – Amministrazione intercomunale dell’Istria«. Z njeno ustanovitvijo se v skupno občinsko upravo prenaša le posamezne, a za vse občine enako pomembne, službe in upravni posli širšega družbenega pomena. Tovrstno povezovanje, ki ga spodbuja in finančno stimulira tudi država, bo za Občino Ankaran, ki bo krila 5% stroškov dela Medobčinske uprave Istre, pomenilo prihranek nekaj več kot 150.000 evrov letno.

 

Skladno s sprejetim Občinskim prostorskim načrtom Občine Ankaran (OPN) je občina pričela z urejanjem zelenih površin. Znotraj zelenega priobalnega pasu se nahajata tudi parceli št. 1067 in 1069, obe k.o. Oltra, ki se hkrati dotikata območja načrtovanih družbenih dejavnosti občine. Za parceli je (takrat še skupna) Mestna občine Koper proti volji lokalne skupnosti Ankarana sprejela podrobni prostorski izvedbeni akt (OPPN), ki je predvideval izgradnjo šestih apartmajsko-turističnih objektov. S sprejemom OPN Občine Ankaran je nekdanji OPPN za turistično apartmajsko naselje Oltra prenehal veljati, območje, ki je namenjeno zelenim površinam, pa se bo urejalo z novim OPPN.

 

Občinski svet je na podlagi dokumenta »Izhodišča za načrtovanje ureditve javnih parkovnih površin za potrebe družbenih dejavnosti, načrtovanih v centru Ankarana (enota urejanja prostora AO-07)«, iz katerega izhaja, da je ureditev gospodarske javne infrastrukture in družbene infrastrukture za namen umestitve javnih parkovnih površin za potrebe družbenih dejavnosti na nepremičninah s parc. št. 1067 in 1069, obe k.o. Oltra, v javno korist, da je ureditev nujno potrebna in da je v javnem interesu, sprejel sklep o ugotovitvi javne koristi ter izdal pooblastilo za pričetek razlastitvenih postopkov na navedenih nepremičninah. Po pogajanjih med Občino Ankaran in lastnikom navedenih nepremičnin je bil pripravljen predlog pravnega posla za odkup nepremičnin s parc. št. 1067 in 1069, obe k. o. Oltra, za dosego javne koristi po odkupni ceni 952.000 evrov, h kateremu je občinski svet na včerajšnji seji podal soglasje. Z nakupom predmetnih parcel je občina uresničila dolgoletno voljo prebivalcev Ankarana, da zeleni in priobalni pas med Jadransko cesto in morjem ostaneta nepozidana, območje pa se uredi kot javne parkovne površine.