Razbili mrežo črnega trga z rabljenimi avtodeli iz ukradenih vozil

Deli novico s tvojimi prijatelji

Črni trg z rabljenimi avtodeli iz ukradenih vozil – nove kazenske ovadbe

 

V februarju 2021 so kriminalisti Policijske uprave Koper zaključili obsežno kriminalistično preiskavo o ugotavljanju izvora zaseženih avto delov, ki je potekala vse od konca leta 2016. 

 

Preiskava je bila zapletena in dolgotrajna, saj je bilo zaseženih več kot 600 posamičnih zaseženih avto delov ukradenih vozil, dolgotrajna pa je bila predvsem identifikacija posameznih delov s pomočjo tujih varnostnih organov ter tudi domačih organizacij.

 

Naj spomnimo, da so koprski kriminalisti v letu 2016 prišli do informacij, da več oseb iz območja Policijske uprave Koper sodeluje tako pri velikih tatvinah osebnih avtomobilov na območju Slovenije in v sosednjih državah kot tudi pri razstavljanju ukradenih osebnih avtomobilov ter razpečevanju teh delov na tako imenovanem črnem trgu avtomobilskih delov. Hkrati so ugotovili, da več oseb, ki se tudi sicer legalno ukvarjajo z različnimi vrstami popravil motornih vozil, sodeluje pri prikrivanju delov ukradenih osebnih avtomobilov, s pridobivanjem  le-teh na črnem trgu avtomobilskih delov in z njihovim nadaljnjim razpečevanjem, predvsem z uporabo pri popravilih poškodovanih osebnih avtomobilov.

 

V drugi polovici leta 2016 so tako kriminalisti iz Kopra izvedeli preiskave več prostorov in vozil skupno 7 osumljencev na različnih lokacijah na območju Policijske uprave Koper ter pri tem zaradi suma, da gre za dele in druge predmete ukradenih osebnih avtomobilov, zasegli več kot 600 različnih demontiranih  avtomobilskih delov, v večini različnih nemških avtomobilskih znamk.

 

Ti avto deli so bili v nadaljevanju predmet kompleksnih in dolgotrajnih postopkov njihove  identifikacije, pri čemer so sodelovale različne slovenske in, v okviru čezmejnega in mednarodnega policijskega sodelovanja, tudi tuje policijske enote ter drugi  subjekti, kot so proizvajalci in serviserji različnih znamk avtomobilov, strokovnjaki za avtomobilsko diagnostiko ter zavarovalniške družbe.

 

Za večji del zaseženih avtomobilskih delov in drugih predmetov, je bilo tako ugotovljeno, da predstavljajo raznovrstne dele in druge predmete skupno več kot 70ih ukradenih osebnih avtomobilov. Gre za osebne avtomobile ukradene večinoma na območju Slovenije, Italije in Avstrije, v zadnjih 10ih letih. Med njimi prevladujejo osebni avtomobili znamk BMW in AUDI.

 

Na podlagi ugotovitev policijske preiskave so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru podali kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma več kot 70 kaznivih dejanj prikrivanja. Zadnji zaključni dokument je bil pristojnemu tožilstvu podan februarja letos, in sicer za 30 kaznivih dejanj prikrivanja.

 

Za kaznivo dejanje prikrivanja je po Kazenskem zakoniku zagrožen zaporna kazen do dveh let zapora.

 

»Kot smo iz Policijske uprave Koper sporočili že na novinarski konferenci po hišnih preiskavah, so ti primeri še eden od dokazov, da je na območju Slovenije razširjen t.i. črn trg rabljenih nadomestnih avtomobilskih delov, ki pogosto izvirajo iz razstavljenih ukradenih osebnih avtomobilov, s katerimi se opravljajo popravila podobnih poškodovanih in okvarjenih vozil, tako v legalnih kot tudi v nelegalnih delavnicah. Takšni avtomobilski deli ilegalnega izvora se pogosto uporabljajo tudi za popravila v prometnih nesrečah zelo poškodovanih osebnih avtomobilov – tako imenovanih  »totalk«  ali pa se deli in listine poškodovanih osebnih avtomobilov uporabljajo pri ponareditvi identitet ukradenih osebnih avtomobilov. Osebni avtomobili se nato razpečujejo dalje z nadaljnjo prodajo in pri tem pogosto oglašujejo kot ugodne ponudbe nikoli poškodovanih osebnih avtomobilov v odličnem stanju«, pojasnjujejo na policiji.

 

Ker se z nakupom takšnega osebnega avtomobila ali popravilom poškodovanega/okvarjenega osebnega avtomobila z deli sumljivega izvora lahko kupci oz. lastniki tudi sami znajdejo v kazenskem postopku in ker gre pogosto za nestrokovne posege v vitalne dele osebnih avtomobilov, tudi v varnostne  sisteme  le-teh, kar lahko predstavlja nevarnost za udeležence v cestnem prometu, Policijska uprava Koper ponovno poziva občane, naj bodo pri nakupih rabljenih osebnih avtomobilov in popravilih teh vozil izjemno previdni.

 

Kot primer so navedli preiskavo suma več kaznivih dejanj prikrivanja in ponarejanja listin, ki je bila na območju Policijske uprave Koper izvedena v drugi polovici leta 2020. V okviru te je bil zasežen osebni avtomobil znamke AUDI, za katerega je bilo v postopku ugotovljeno, da je bil v letu 2019 ukraden na območju Italije in nato s ponarejenimi listinami in oznakami enakega poškodovanega osebnega avtomobila iz območja Nemčije v istem letu registriran na območju Slovenije ter leto zatem preprodan naprej.