Deli novico s tvojimi prijatelji

Visceralna maščoba

 

V preteklosti, v časih, ko sta bila lakota in pomanjkanje bolj pogosta kot danes, so imele »dobro hranjene« osebe boljše možnosti za preživetje. Zato ni presenetljivo, da je bil v mnogih kulturah pojem maščobe povezan s pojmom lepote in da je močnejša oseba uživala posebno pozornost.

 

Na našo srečo živimo v dobi obilja, kjer je na voljo velika količina hrane; zelo pogosto zelo bogata hrana, žal velikokrat le s kalorijami in ne s hranili, ki je skupaj s postopnim zmanjševanjem telesne aktivnosti verjetno osnova stalnega povečevanja prekomerne teže in debelosti.

 

Posameznik, ki je po kriterijih preteklosti imel privilegiran status, ima namesto tega danes povečano tveganje za nešteto bolezni, kot na primer bolezni srca in ožilja, ki so glavni vzrok smrti na svetu.

 

Oseba s povečano visceralno maščobo je oseba s povečanim obsegom trebuha in ta tip debelosti se je v zadnjih 50-ih letih več kot podvojil. Iz zadnjih raziskav je jasno razvidno, da se tveganje poveča, če je kopičenje maščobe visceralno, medtem ko se zdi, da je podkožna maščoba veliko manj nevarna. Maščobno tkivo je v preteklosti preprosto veljalo za inertno in pasivno tkivo, v katerem se kopiči odvečna energija v obliki trigliceridov, ki jih organizem nato ponovno daje na voljo v obliki glicerola in prostih maščobnih kislin, ko jih telo potrebuje.

 

A kaže, da je maščobno tkivo aktivno tkivo, pravi endokrini organ, ki deluje v soglasju z drugimi organi in sistemi ter proizvaja veliko število snovi. Sistem v občutljivem ravnovesju, ki lahko pri motenju povzroči stanje, imenovano adiposopatija, za katero je značilno močno odlaganje maščobe na področjih, kjer se fiziološko ne kopičijo – jetra, trebušna slinavka, srce, skeletne mišice – s spremenjenim izločanjem citokinov in hormonov in odpornost proti inzulinu. Prisotnost tega stanja pri nekaterih debelih osebah povzroči povečanje sorodnih patologij, resnično disfunkcijo maščobnega tkiva, povezano s predeli, kjer se kopiči odvečna maščoba, in ne preprosto povečanje maščobne mase.

 

Maščobno tkivo je razdeljeno na dva tipa, ki imata zelo različne presnovne značilnosti:

  1. Podkožna maščoba, porazdeljena pod kožo in običajno bolj opazna pri ženskah, zlasti na predelih okoli bokov, stegen in zadnjice. Ta vrsta maščobe ni povezana s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja ter presnove in kopičenje na teh območjih, če je ne spremlja povečanje visceralne maščobe, lahko celo štejemo za zaščitno.
  2. Visceralna maščoba je maščoba, ki se nabira med in v organih trebušne votline – v jetrih in trebušni slinavki – okoli srca, okoli in v mišicah ter okoli krvnih žil. Visceralna maščoba je presnovno zelo aktivna, je velik proizvajalec hormonov in citokinov in na žalost večina teh snovi aktivno sodeluje pri vnetnih procesih, na katerih temeljijo številne bolezni, povezane z debelostjo, kot na primer sladkorna bolezen, a tudi rakava obolenja in druge bolezni:
  • Hipertenzija,
  • inzulinska rezistenca,
  • vnetja,
  • zvišani trigliceridi,
  • zvišan holesterol,
  • kalcifikacija koronarne arterije in
  • nastanek aterosklerotičnega plaka.

 

Vaše stanje lahko na hitro preverite z merjenjem obsega trebuha (nekaj cm nad popkom), ki naj ne presega 80 cm pri ženskah in 94 cm pri moških. Za bolj natančno vrednost vam lahko pomagajo različne naprave ali boljše pametne tehtnice.

 

 

 

Sabrina Simonovich,

prof. športne vzgoje,

trener fitnesa,

učitelj joge,

učitelj in trener alpskega smučanja,

prehranski svetovalec.

 

www.sabrinafit.eu