Ljubljana zopet prepoznana kot svetovno mesto dreves

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ljubljana je bila minuli konec tedna znova prepoznana kot »svetovno mesto dreves« v okviru programa Tree cities of the World. Priznanje za vsako leto posebej podeljujeta Fundacija Arbor Day in Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), z njim pa spodbujata mesta k skrbi za svoja drevesa. Ljubljana je priznanje »svetovno mesto dreves« prejela že lani (za leto 2019), v letu 2020 pa so se znova izkazali in postali eno od 120 mest iz 63 držav s tem naslovom.

»Predanost Ljubljane učinkovitemu mestnemu upravljanju z gozdovi pomembno pripomore k zagotavljanju boljše prihodnosti za prebivalce,« so ob podelitvi priznanja zapisali organizatorji. Mestnim gozdovom se še posebej dejavno posvečajo v okviru mednarodnega projekta URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih, v okviru katerega so letos še okrepili prizadevanja za ohranjanje mestnih »zelenih pljuč« in biotske raznovrstnosti. Zavedajo se, da so mestno drevje in gozdovi vitalna sestavina zdravega in trajnostnega mesta, v katerem je prijetno živeti.

Drevesa so pomemben del okolja, saj prinašajo številne ekološke, zdravstvene in socialne koristi. Imajo pomembno vlogo pri ohranjanju in izboljšanju lokalne blaginje, poleg tega prispevajo k ciljem pri reševanju podnebnih sprememb. Drevesa proizvajajo kisik, dušijo hrup, nam dajejo senco, filtrirajo, ohlajajo ter vlažijo ozračje in tako povečujejo kakovost bivanja v mestih.

Prizadevajo si ohraniti prav vsako drevo v mestu, nenehno zasajajo tudi nova. Vsako leto tako zasadijo od 300 do 600 novih drevorednih dreves, številna dodatno zasadijo v sklopu prenov ulic, cest, parkirišč in ob vzpostavitvah novih površin.

 

 

Vir: Občina Ljubljana