Bo rekordna poletna sezona dovoljšen obliž za pandemične »rane«?

Deli novico s tvojimi prijatelji

V Portorožu in Piranu so poleti presegli rezultate iz leta 2019, na letni ravni pa zaostajajo le še za slabo tretjino.

 

Če se je komu zdelo, da sta letos poleti Portorož in Piran pokala po šivih, se ni motil. Podatki o prenočitvah, povzeti s portala ttaksa.si, namreč kažejo, da so dosegli in presegli rezultate leta 2019. Tudi na letni ravni so številke boljše kot lani, za rekordnim letom 2019 pa zaostajajo »le« še za slabo tretjino, kar je v danih razmerah odličen rezultat.

 width=

V treh poletnih mesecih, od junija do konca avgusta, so skupaj zabeležili 913.800 nočitev, kar je 15 % več kot lani in 1 % več kot leta 2019. Še posebej je izstopal avgust, ko so zabeležili 401.000 nočitev, kar je 13 % več kot lani in 13,5 % več kot leta 2019.

Tudi bera osmih mesecev letošnjega leta ni zanemarljiva. Kljub zaprtju v začetnih mesecih so do konca avgusta zabeležili skoraj milijon prenočitev, kar je za 7,5 % več v primerjavi z lani in le 29 % manj kot predlani.

 width=

Turistični boni so tudi letos pripomogli k večji zasedenosti kapacitet z domačimi gosti. Se je pa letos povečalo število tujih turistov, s čimer se je odvisnost od bonov nekoliko zmanjšala. Julija so tuji turisti ustvarili 40%, avgusta pa 45% vseh prenočitev (lani v obeh mesecih okoli 30 %). Od junija do avgusta je bilo med tujci največ Avstrijcev, Nemcev in Madžarov, sledili so Čehi, Italijani in Slovaki. Pred pandemijo so sicer tuji gosti poleti ustvarili kar tri četrtine vseh prenočitev na destinaciji.

 

Poleti so se kljub vsem okoliščinam zgodile številne prireditve, med njimi tudi veliko tradicionalnih kot na primer Piranski glasbeni večeri, Festival Malvazija, Melodije morja in sonca, Piranski poletni utrip, Tartini festival in Ex-Tempore. Turistično združenje Portorož je poleti organiziralo tri prireditve na podeželju, in sicer Šupeter po domaće, Praznik vina in česna v Novi vasi ter Praznik olja in bledeža v Padni. Poleg tega pa je junija in avgusta izvedlo tudi kar sedemintrideset dogodkov v sklopu programa Poletje v Portorožu. Kljub posebnim in predvsem hitro spreminjajočim se razmeram se je tako na destinaciji vsak teden zgodilo od petnajst do dvajset dogodkov.

 width=

Sezona v Portorožu in Piranu se še ni končala, saj so kapacitete še vedno dobro zasedene, ravno tako pa še vedno beležijo rast prenočitev v primerjavi z lani in predlani. Vsi si seveda želijo le, da bi čim dlje trajalo, saj trimesečna poletna sezona (čeprav odlična) ne zadostuje, da bi si turistično gospodarstvo lahko povsem opomoglo od številnih posledic pandemije.

 width= width= width=Oglasno sporočilo.