Nove orgle bodo blagoslovili v soboto

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nove orgle koprske stolnice bodo stopile v uporabo s sobotnim bogoslužjem, ki se ga bosta udeležila apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich in predsednik republike Borut Pahor. V nedeljo bo sledil inavguracijski koncert profesorja dunajske univerze za glasbo in uprizoritvene umetnosti Piera Damiana Perettija. Sobotno bogoslužje bo vodil koprski škof Jurij Bizjak.

 

Orgle, ki so donacija koncertne dvorane Tonhalle v Zürichu, so s 16 tonami in več kot 5500 piščali druge največje orgle v Sloveniji in največje cerkvene orgle. Dela so bila obsežna, saj je bilo potrebno postaviti nov cerkveni kor in namestiti nove orgle. Namestitev orgel je potekala v organizaciji Orglarske delavnice Maribor pod vodstvom Andreja Dvoršaka. Kot je povedal predsednik komisije za orgle pri koprski škofiji Martin Šuštar, orgle sedaj zvenijo še bolje, kot so v Švici, saj so strokovnjaki izboljšali ton orgel z mehansko in intonacijsko korekcijo. »Upamo, da se bo razvilo eno bogato kulturno zivljenje. Nove orgle so prinesle veliko vzpodbudo. Želimo si pa tudi, da služijo nove orgle za koncertne potrebe in za vzgojo novih organistov«, je dodal župnik Primož Krečič.

 

Na sobotnem bogoslužju bodo nastopili združeni cerkveni pevski zbori slovenske Istre pod taktirko zborovodij Mirana Bordona, Valentine Baričič in Mateja Lazarja, na orgle pa bo zaigral Mirko Butkovič, ki ga je škofija imenovala za titularnega organista. V nedeljo pa bo koncert Piera Damiana Perettija.

 width=

 width=

Prejšnje stolne orgle so medtem demontirali in varno deponirali v eni od koprskih cerkva, kjer čakajo na novo postavitev.

 

Tržna cena orgel bi bila okrog 2 milijona evrov, zato je veselje ob tem, da so v projektu izbrali njihovo župnijo, še toliko večje. Na projekt so se dobro pripravili in komisija je to prepoznala, so povedali na tiskovni konferenci. Kljub temu, pa so nastali stroški, ki jih ocenjujejo na okoli 650.000 evrov.

 width=

 width=