Poostren nadzor nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov

Deli novico s tvojimi prijatelji

17.novembra 2021 je bil na avtocestnem počivališču Povir v smeri Ljubljane izveden poostren nadzor nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov v cestnem prometu, s poudarkom na problematiki nezakonitih čezmejnih pošiljk odpadkov.  

 width=

Osnovni namen poostrenega nadzora je bil povečanje aktivnosti policije pri odkrivanju in preiskovanju kaznivih dejanj zoper okolje, prostor in naravne dobrine, spremljanje problematike in bolj učinkovit prenos informacij, potrebnih pri odkrivanju kaznivih dejanj in prekrškov povezanih z varstvom naravnega okolja, ter s tem posledično izboljšanje razmer na področju varstva okolja.

 width=

V nadzoru je bilo kontroliranih 38 motornih vozil, od tega 19 tovornih vozil, ki so prevažala odpadke. Pri tem je bila temeljito preverjena vsa dokumentacija, ki je spremljala tovor, dokumenti voznikov in vozil ter opravljen pregled  tovora. Zaznanih je bilo 12 kršitev cestno prometnih predpisov (največkrat pretežko vozilo, neuporaba luči, varnostnega pasu in drugi  manjši prekrški) ter ena kršitev Zakona o tujcih. Kršitve okoljskih predpisov niso bile ugotovljene.

 width=

Odpadki, ki so bili naloženi na kontroliranih tovornih vozilih, izvirajo večinoma iz Italije in so namenjeni v države srednje in vzhodne Evrope (Madžarska, Avstrija, Hrvaška, Poljska) ter Slovenijo. Večinoma so prevažali odpadke za gorivo cementarn (RDF), odpadni papir, kovine, mulj iz papirniške industrije, mehansko obdelane odpadke, lesne odpadke, v enem primeru  tudi odpadne akumulatorje. Organizatorji prevoza so bili italijanska, madžarska in slovenska podjetja, prevozniki pa slovenska, hrvaška in madžarska transportna podjetja.

 width=