Deli novico s tvojimi prijatelji

Približuje se najbolj praznični mesec v letu, ko si vzamemo več časa tudi za druženje s sorodniki in prijatelji ter za zabavo. V Gledališču Koper za december pripravljajo pester in raznolik program ter obljubljajo, da bodo poskrbeli za vse okuse. Največ vsebin bo praznikom primernih, torej veselih in lahkotnejših, nekaj pa bodo zase našli tudi zahtevnejši obiskovalci. Zaradi trenutnih pogojev obiskovanja kulturnih ustanov, ki določajo po en prazen sedež med obiskovalci, bo ponovitev več kot v preteklih letih.

 width=

Pestrih bo že prvih sedem dni v decembru, ko se bodo zvrstile tri med gledalci zelo priljubljene predstave. Najprej bo na oder stopila zasedba Laponske (1. in 2. december), ki je istrsko občinstvo navdušila že oktobra. Gre za praznično oziroma božično komedijo, le-ta je kot nalašč za mlade starše, ki se pri vzgoji otrok soočajo s številnimi vprašanji. Eno izmed njih je tudi: ali Božiček res obstaja? »Predstava je strogo prepovedana za otroke, mlajše od 9 let, saj oni še verjamejo v čarovnijo, dobre može in podobne stvari. Primerna pa je za vse, ki verjamejo v boga, nebesa, zobno miško, in tudi za tiste, ki ne verjamejo v nič od naštetega. Predvsem pa je primerna za gledalca, ki je zmožen slišati in poslušati argumente, s katerimi se ne strinja. Če jih bo gledalec slišal in razumel, se bo tudi zabaval,« je na predstavitvi te komedije duhovito povedal dramski igralec Luka Cimprič. Laponska v resnici ves čas hodi po robu med komedijo in dramo. Je duhovita in hkrati prepričljiva v resnih situacijah ter bo zagotovo navdušila tudi tiste, ki se jim z vzgojo otrok ni treba več ukvarjati.

 

Jugoslavija za zamudnike, vrača se Tutošomato

Po Laponski (avtorja: C. Clemente, M. Angelet) bo čas za predstavo, ki v letu 2021 navdušuje na območju nekdanje skupne države. To je Jugoslavija, moja dežela (G. Vojnović), ki je od premiere prejela kar nekaj pomembnih mednarodnih nagrad, skupno osem, in je že v poletnih mesecih zabavala občinstvo na Primorskem poletnem festivalu. Vsi, ki so julijske ponovitve zamudili, bodo na svoj račun lahko prišli v soboto, 4. decembra, in nedeljo 5. decembra, ko bo vrhunska zasedba Jugoslavije spet stala na odru velike dvorane Gledališča Koper. Sledil bo Tutošomato z Iztokom Mlakarjem, ki se po nekaj mesecih vrača v slovensko Istro. Komedijo si boste lahko ogledali v torek, 7. decembra, in v četrtek, 30. decembra.

 width=

Pred vrati je premiera za najmlajše

Otroci so najpomembnejše občinstvo koprskega gledališča. Zanje bodo decembra pripravili novo predstavo, in sicer bo to Ježeva hišica (B. Čopić), ki jo s skupnimi močmi ustvarjajo igralec Rok Matek, režiser Jaka Ivanc in skladatelj Davor Herceg. Premiera Ježeve hišice bo v soboto, 11. decembra, ob 10.30. Le teden dni kasneje bodo najmlajši ponovno prišli na svoj račun. V soboto, 18. decembra, ob 10.30 bo na sporedu še Loli, Boli in svet, poln čudes. Predstava, ki so jo s skupnimi močmi ustvarili gledališka pedagoginja Vanja Korenč, ki v igri tudi nastopa, režiserka Renata Vidič in igralec Gregor Geč, bo doživela že petdeset ponovitev. V Gledališču Koper pa tudi letos pripravljajo praznične predstave z obiskom Dedka Mraza za podjetja in posameznike.

 

Glasbeni sklep leta

Kot po tradiciji, bo pestro tudi na silvestrski večer, ko bodo v ospredju glasba in druženje. V koprski hram kulture prihaja Teo Collori in Momento Cigano. Tokrat si je ta izvrstni instrumentalni sestav naložil poseben izziv. V skupino so povabili pevko Katjo Štajner. “Za večino je Katja Štajner novo ime na pevski sceni, a ko sem prvič slišal njene demo posnetke, sem takoj zaznal ogromen potencial. Katja namreč ni samo izredna pevka, ampak tudi piše svojo glasbo in besedila. Odločil sem se, da jo povabim v studio in začela sva delati. Zdaj sem njen producent in mislim, da bova dolgo sodelovala,” nam je zaupal Teo. Dva tedna prej, v petek, 17. decembra, pa bodo za ogrevanje v glasbeni finiš poskrbeli odlični Nikola Matošič in Just Friends Quartet, ki bodo nastopili v sklopu jazz dogodka; povezovala ga bo Nina Novak Oiseau.

 

Matej Sukič