Deli novico s tvojimi prijatelji

Ker sem o tem pisal že prejšnjič, sem tokrat želel povedati, da lahko z vinom pripravimo tudi odlične jedi. Glede na to, da so prazniki, sem želel pripraviti nekaj sladkega in iz primorskega vina.

 

Prvo pravilo je, da kuhamo zmeraj samo z vinom, ki ga lahko tudi pijemo. Nikar ne mislite, da se slabo vino lahko spremeni v dobro jed, ker so dobre sestavine najpomembnejši del recepta.

 

Moja najljubša sladica se pripravi iz najbolj znanega primorskega vina, refoška.

 

Za začetek olupimo čvrste hruške, jih razpolovimo, očistimo pečke in položimo v vodo, v katero smo stisnili sok ene limone. Nato na štedilniku v večjem loncu karameliziramo nekaj žlic belega sladkorja. Dodamo pomarančno lupino, vanilijev strok in zalijemo z refoškom. Če imate radi božične okuse, lahko dodate strok cimeta in nageljnovo žbico, čeprav sam nisem oboževalec. Kuhamo nekaj minut, da se zmes začne rahlo gostiti in nato vanjo potopimo polovice hrušk. Hruške naj rahlo vrejo le kakih pet minut, ostati morajo namreč čvrste. Potem jih odstranimo, jih shranimo na toplo in tekočino, v kateri so se kuhale na močnem ognju, med neprestanim mešanjem, skuhamo v gost sirup. Ker potrebujejo tople hruške protiutež, naredimo kremo mascarpone.

 width=

Zmešamo mascarpone, nekaj sladkorja v prahu, malo sladke smetane in vsebino stroka vanilje. Strok razpolovimo z ostrim nožem in z njegovo topo stranjo postrgamo semena. Zmes pustimo v hladilniku vsaj kako uro. Na krožnik položimo tople hruške, prelijemo z vročim sirupom in zraven položimo žlico mrzle kreme.

 

Ko pomislim na sladico iz belega vina, se zmeraj spomnim na šodo ali bolj znan zabaione. Zabaione je sladica, ki mi je zmeraj najbolj prijala, ko sem zbolel. Včasih naj bi ga svetovali novopečenim mamicam, da bi pridobile moči, a glede na to, da ima visoko vsebnost alkohola, ni primerna za doječe matere, še manj pa za otroke.

 width=

Za začetek izberemo vino, ki ga bomo uporabili. Nekateri prisegajo na sladka vina, kot je na primer muškat, a meni je všeč recept z manj sladkobe, zato raje izberem malvazijo. Odločitev je je stvar okusa.

 

Za začetek ločimo jajca, saj za ta recept potrebujemo samo rumenjake. Beljakov nikar ne zavrzite, lahko jih uporabite in iz njih naredite vetrce, ki jih postrežete kasneje ob šodoju. V kozici segrejemo vino, a ravno toliko, da se v njem stopi polovico sladkorja, na okoli petintrideset stopinj. Nato na vodni kopeli začnemo z metlico mešati rumenjake in preostali sladkor. Ko se rahlo speni, začnemo počasi dodajati toplo vino. Mešamo, dokler se ne tvori krema. Odstavimo z vodne kopeli in ohladimo. Hladimo podobno, kot smo jo kuhali na vodni kopeli, samo da tokrat posodo položimo v vodo z ledom in ščepcem soli.

 

Postrežemo s piškoti ali svežim jagodičevjem.

 

Za lažjo predstavo:

Hruške v refošku:

– 3 čvrste hruške,

– pol litra dobrega refoška,

– 4 žlice sladkorja,

– vaniljev strok,

– pomarančna lupina.

 

Za kremo:

– 250 gramov mascarponeja,

– 3 žlice sladkorja v prahu,

– vaniljev strok.

Zabaione:

– 5 rumenjakov,

– 30 gramov sladkorja,

– 1 deciliter belega vina.

 

Rok Dekorti