Naj vas spomladanska utrujenost ne preseneti

Deli novico s tvojimi prijatelji

Preverjamo urbane mite

 

Kdor čaka, dočaka. Nestrpno smo jo pričakovali, odštevali dneve, delali križce na koledarju in zdaj je končno tu – pomlad. Prekrasen čas, ko se narava prebuja, dnevi se daljšajo, temperature so vedno višje, oblečemo si lahka oblačila in več časa preživimo na svežem zraku. Po vsem napisanem bi lahko rekli, da kar pokamo od energije, pa vendar se na začetku pomladi marsikdo ne počuti tako. V tem času pogosto slišimo, da se ljudje pritožujejo čez spomladansko utrujenost. A dejansko ta sploh obstaja ali je to samo mit oziroma dober izgovor, da si privoščimo kakšno urico ali dve popoldanskega spanca več?

  1. Spomladanska utrujenost je bolezen. Ni res. Spomladanska utrujenost ni bolezen, ampak je stanje organizma, ki naj bi izhajalo še iz časov pračloveka, ko je ta pozimi zaradi temperatur in krajših dni miroval, spomladi, ko je bilo vreme lepše, pa je postal bolj aktiven, začel je nabirati plodove in loviti živali. Zaradi nenadne povečane aktivnosti pa se je pojavila utrujenost. Simptomi spomladanske utrujenosti so zaspanost, izčrpanost, pomanjkanje energije, brezvoljnost, bolečine v sklepih, nemir, razdražljivost, omotičnost, glavobol … Pojavlja pa se predvsem od druge polovice marca do prve polovice aprila.

 

  1. Za spomladansko utrujenost so krivi hormoni. Res je. Pozimi v našem telesu prevladujejo drugi hormoni kot spomladi. Ker je pozimi svetlobe manj in so dnevi krajši, naše telo ustvarja več melatonina, ki je tudi znan kot hormon spanja, in manj hormona sreče – serotonina. Spomladi pa je ravno obratno, zato telo porabi več energije, da vzpostavi ravnovesje hormonov in se prilagodi spremembam. Zaradi višjih temperatur se poveča pretok krvi v možgane, žile se razširijo, presnova postane hitrejša, posledica vsega naštetega pa je spomladanska utrujenost. Prav tako se tudi podaljšajo dnevi, ravno to nedeljo smo uro premaknili na poletni čas, na kar se mora naše telo prilagoditi.

 

  1. Spomladanska utrujenost je zelo odvisna od našega načina življenja. Res je. O spomladanski utrujenosti pogosteje tarnajo ljudje, ki pretežno sedijo in so manj športno aktivni, imajo previsok indeks telesne mase, pogosteje pa se pojavlja tudi pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom in pri starejših. Največ si lahko pomagamo prav sami. Poskrbeti moramo, da se dovolj gibamo na svežem zraku, da spijemo vsaj dva litra tekočine na dan, da je naša prehrana polna sezonskih in lokalnih živil. Pozornost moramo posvetiti temu, da so naši obroki raznoliki, zdravi, z manj maščob in veliko beljakovin, vitaminov ter mineralov. Ne smemo pozabiti na vnos sadja in zelenjave. Piko na i našemu zdravju in odpravljanju spomladanske utrujenosti pa bo dodala primerna količina spanja. V posteljo naj bi se odpravili pred 22.00 uro in spali naj bi vsaj 8 ur v kosu. Znebiti pa se moramo slabih navad, kot so kajenje, prekomerno uživanje alkoholnih pijač in kave, nezdrava prehrana …

 

Nekaj priporočil za uspešno kljubovanje spomladanski utrujenosti:

  • Hrana za energijo. Jejte torej uravnoteženo, lahko hrano, bogato z vitamini, minerali, vlakninami in zdravimi maščobami. Zjutraj ne preskočite zajtrka, nato pa imejte še vsaj tri do štiri manjše obroke. Izogibajte se težko prebavljivim živilom. V prehrano vključite živila, bogata z vitamini B, katerih pomanjkanje je lahko vzrok za slabo delovanje ščitnice, ki se kaže v cikličnem upadu energije. Za dobro presnovo so zelo pomembni vitamin C, magnezij, cink, železo in koencim Q10.
  • Uvedite sadni, zelenjavni ali sadno-zelenjavni dan ali pa se vsaj potrudite zaužiti čim več presnega sadja in zelenjave. Lahko se lotite tudi posta, a če ne gre za kratek enodnevni ali nekajdnevni post, se prej posvetujte z zdravnikom.
  • Bodite dovolj na soncu, saj svetloba zavre tvorbo melatonina, ki povzroča zaspanost.
  • Dovolj se gibajte. Odlična sta že hoja in lahek tek, a nikar ne pretiravajte. Tudi v deževnih dneh se primerno oblecite, se odpravite vsaj na kratek sprehod in dihajte globoko. Ko čutite, da ste preobremenjeni in utrujeni, počivajte.
  • Dovolite si kratek, a krepčilen popoldanski dremež. Zvečer ali ko začutite potrebo, vsaj za deset minut umirite misli in telo.
  • Ukvarjajte se s stvarmi, ki vas veselijo in napolnijo z energijo.

(Vir: www.nijz.si)

 

Naj vas spomladanska utrujenost ne preseneti in ne dovolite, da boste zaradi nje zamujali dragocene trenutke na prijetnem spomladanskem soncu.

 

Manca Hribovšek