Najlepše hiše v Sloveniji

Poleg arhiterturnega festivala Odprte hiše Slovenije, ki je konec maja potekal po celotni državi, je letos ponovno potekalo glasovanje za nagrado OHS AWARD, prvo slovensko nagrado javnosti za realizirane arhitekturne dosežke avtorjem, lastnikom in izvajalcem.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Poleg arhiterturnega festivala Odprte hiše Slovenije, ki je konec maja potekal po celotni državi, je letos ponovno potekalo glasovanje za nagrado OHS AWARD, prvo slovensko nagrado javnosti za realizirane arhitekturne dosežke avtorjem, lastnikom in izvajalcem. Tema letošnjega dogajanja je bila »ARHITEKTURA V NOVI REALNOSTI«, s katero so organizatorji želeli spodbuditi dialog o vlogi in pomenu arhitekture v času velikih družbenih in okoljskih sprememb. Naslednji festival bo aprila 2023. Hisa MM a2o2 arhitekti foto Ana Skobe

V kategoriji zasebnih objektov sta nagrado prejeli dve enostanovanjski hiši. Hiša MM v središču Domžal je bila pred prenovo ena redkih še ohranjenih tipičnih hiš v naselju. Hiša predstavlja dober primer alternativnega in finančno primerljivega pristopa k prenovam hiš, ki je dolgoročno vzdržen.

Med skoraj 60 nominiranimi projekti, ki jih je v program uvrstila strokovna žirija, je javnost, v kategoriji javnih objektov, za najboljšega izbrala Knjižnico Damirja Feigla – Narodno in študijsko knjižnico v Gorici, ki se nahaja v Fabianijevem Trgovskem domu. Medetaža ob vhodu vključuje tudi krožni element, ki izpostavlja povezavo z vogalno kupolo na strehi. Nagrado v kategoriji javnih objektov je prejel tudi projekt Grad Štanjel – notranjost severozahodnega palacija. Nagrado OHS AWARD je prejela tudi Enostanovanjska stavba Polica, ki predstavlja primer sodobne družinske hiše. Lokalno izbran les smreke in jelke ter glineni ometi v notranjosti dajejo objektu dodatno trajnostno vrednost.