Za 5 oseb potrebujemo:
- 2 glavici koromača,
- 5 krompirjev,
- 20 strokov česna,
- 5 žlic oljčnega olja,
- 2 vejici koromača,
- sol
Koromač, olupljen krompir in česen narežemo na debele rezine ali naribamo, operemo v vroči vodi in damo v hladno kozico. Prilijemo dva prsta hladne vode, dodamo polovico olja in pokrijemo. Kuhamo na visoki temperaturi približno 20 – 30 minut, da je krompir kuhan. Po potrebi prilijemo malo vroče vode. Ko se voda povre se živila pocvrejo. Premešamo in potresemo z natrganimi vejicami koromača. Na koncu po želji malo posolimo in dodamo malo olja ali masla.
Nasvet: Na enak način pripravimo tudi drugo svežo sezonsko zelenjavo n. pr. korenček s krompirjem, zelje …
Nasvet: Pobrano zelenjavo in sadje takoj zaščitimo pred svetlobo in postavimo na hladno. Vso zelenjavo, razen solat najprej narežemo in operemo v vroči vodi in jo ne namakamo. Tudi narezano čebulo in česen najprej operemo v vroči vodi. Cvetačo in brokoli razdelimo na cvetove in operemo v vroči vodi. Občutili boste razliko v okusu.
Recept iz knjige Tipične istrske jedi Emilije Pavlič.