Plačljiv vstop na hrvaške plaže?

Novi predlog zakona o pomorskem dobru in pristaniščih med drugim prinaša omejevanje splošne rabe pomorskega dobra, ograjevanje in morda tudi zaračunavanje dostopa do plaž po vsej obali in otokih. Društvo Pokret otoka je na hrvaško vlado naslovilo odprto pismo, v katerem jo pozivajo k premisleku.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Društvo Pokret otoka je na predsednika vlade Republike Hrvaške Andreja Plenkovića, ministra za pomorstvo, morje in infrastrukturo Olega Butkovića in državnega sekretarja na tem ministrstvu Josipa Bilavera naslovilo odprto pismo, v katerem je opozorilo, da so ob pregledu novega predloga zakona o pomorskem dobru in pristaniščih izjemno zaskrbljeni zaradi morebitnega omejevanja uporabe pomorskega dobra, predvsem v delu, ki se nanaša na plaže. Pravijo, da želijo seznaniti javnost s to pomembno temo, saj bi predloga zakona lahko bila škodljiva. Želeli bi pravočasno zaščititi pravico do javne rabe pomorskega dobra.

Predsednica društva Maja Jurišić je v pismu zapisala, da so med pregledovanjem novega predloga zakona bili presenečeni. “Ocenjujemo, da so deli predlaganega zakona nedopustni in v popolnem nasprotju z vsem, kar smo vsa ta leta zagovarjali, ko smo poudarjali pomen zaščite našega največjega družbenega, turističnega in gospodarskega potenciala, ki zgodovinsko in kulturno predstavlja izjemno pomemben vir za vse naše občane in obiskovalce,” so zapisali v društvu.

Pojasnili so, da je delovna skupina skupaj s številnimi deležniki pred petimi leti oblikovala najbolje modele uporabe pomorskega dobra. Cilj je bil zaščititi pomorsko dobro pred opustošenjem, omejevanjem dostopa in privatizacijo. Vsem državljanom in obiskovalcem želijo omogočiti kopanje in sprostitev na obali.