Prevare na Bookingu tudi pri nas

Spletni prevaranti ne poznajo dopusta. Kot so sporočili z nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost (Si-CERT), so zaznali nove načine goljufij pri rezervaciji apartmajev.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kot opozarjajo pri SI-CERT, goljufi apartmaje oglašujejo na strani ponudnika Booking.com. Booking je sicer legitimen ponudnik in zato uporabniki običajno ne vidijo ničesar sumljivega v ponudbi. Po opravljeni rezervaciji goljufi z uporabnikom stopijo v stik prek WhatsAppa in ga pozivajo k plačilu prek povezave v sporočilu. Uporabniku grozijo z odpovedjo rezervacije, če zneska ne poravna takoj.

Povezava uporabnika vodi na lažno spletno stran, ki je videti podobna spletni strani Booking.com. Ko uporabnik vnese podatke o kreditni kartici, goljufom omogoči krajo sredstev z bančnega računa. Tak tip prevare se imenuje phishing oz. spletno ribarjenje. To je učinkovita spletna prevara, pri kateri se goljufi izdajajo za nekoga drugega in od uporabnikov zahtevajo občutljive osebne podatke, kot so podatki o bančnem računu.

Lastnica apartmajev v Kopru nam je potrdila, da je že nekaj turistov potrkalo na njihova vrata s prošnjo za najem sobe, saj so bili zavedeni. Ob prihodu v Koper so namreč ugotovili, da rezerviran apartma sploh ne obstaja.

Na SI-CERT pozivajo vse, ki so se znašli v takšnih okoliščinah in so na lažni strani vpisali podatke kreditne kartice, naj nemudoma stopijo v stik s svojo banko. Če pa so jih goljufi že oškodovali, naj uporabniki to čim prej prijavijo policiji.