Če smo električne kuhalne plošče obsodili kot velike porabnike energije, lahko povsem enako trdimo za klasične pečice. Za varčno in smotrnejšo rabo pečic bi morali vedeti predvsem naslednje:
– Pri pečicah, ki so dlje časa v uporabi, je dobro preveriti tesnjenje vrat.
– Kupujmo pečice z dobro izoliranimi stenami in večplastnimi stekli na vratih.
– Vrata pečice med peko odpremo čim manjkrat.
– Če imamo v pečici na razpolago ventilator, ga uporabljamo čim pogosteje.
– Če je le mogoče, pecimo več jedi hkrati.
– Za odtajevanje zmrznjenih jedi raje uporabimo mikrovalovno pečico, če jo le imamo
. – Električno pečico izklopimo vsaj 10 minut pred koncem peke, saj je v njej dovolj zraka, ki bo jed spekel do konca.
– Jedi raje pogrevajmo na kuhalnih ploščah, kot v klasičnih pečicah, še bolje v mikrovalovnih pečicah.
Kaj je dobro vedeti o mikrovalovnih pečicah?
V njih peka poteka s pomočjo mikrovalov, ki zanihajo molekule vode in tako povečajo temperaturo jedi. Pri tem ostanejo vse snovi, ki ne vsebujejo vode, hladne. To pomeni, da se v mikrovalovni pečici posoda ne segreva. Pri tem načinu segrevanja je potrebno veliko manj energije za peko in pogrevanje hrane ter pripravo toplih napitkov kot v klasičnih pečicah.
Primerjava različnih aparatov za kuhanje in peko Prostor v pečici bomo najbolje izkoristili, če v njej pečemo več jedi hkrati. Kozarec vode bomo do vrenja najbolj učinkovito segreli v mikrovalovni pečici ali grelniku vode. Za kuhanje testenin ali zelenjave je priporočljivo, da vodo segrejemo v grelniku vode ali mikrovalovni pečici, potem to vodo prelijemo v posodo. Podatki v primeru ogrevanja enolončnice in kuhanja kaše kažejo, da je najučinkovitejši način raba mikrovalovne pečice.
Ministrstvo za infrastrukturo, LIFE IP CARE4CLIMATE