Ločeno zbiranje tekstila na Finskem

Na Finskem ločeno zbiranje tekstilnih postaja obvezno že januarja 2023.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Po besedah Alija Harlina, raziskovalnega profesorja na Finskem tehničnem raziskovalnem centru VTT in Kirsi Niinimäki, izredne profesorice za oblikovanje na univerzi Aalto, je v teku revolucija v proizvodnji in uporabi tekstila.

Finska tekstilna in oblačilna industrija pogumno prenavlja celotno svetovno sceno in postavlja novo, trajnostno smer. Finski model združuje odgovorno primarno proizvodnjo, močno strokovno znanje o oblikovanju, trajnostno porabo in recikliranje materialov.

Leta 2023 bo Finska uvedla ločeno zbiranje odpadnega tekstila, do leta 2035 pa bo Finska postala ogljično nevtralna. Vmes se bo zgodilo marsikaj, kar bo pripomoglo k trajnosti tekstilij in oblačil ter manjši obremenitvi okolja. Spremembe se izvajajo na več ravneh hkrati, piše časopis Fab.

Kot pravi Katja Sreš iz društva Ekologi brez mej, so tekstilni odpadki poleg elektronskih najhitreje rastoča vrsta odpadko, piše 24.ur.”Prvi korak v pravo smer je obvezno ločeno zbiranje, ki ga morajo države članice EU vzpostaviti do 2025. Trenutno se na globalni ravni reciklira manj kot odstotek tekstilnih odpadkov. Obvezno ločeno zbiranje bi povečalo količino in kakovost vhodnih materialov, kar bi lahko spodbudilo nujne inovacije na področju reciklaže,” poudarja Katja Sreš.

Cene oblačil padajo, potrošnja se posledično povečuje, skrajšala se je tudi življenjska doba oblačil. Na povečano uporabo in nakupovanje oblačil je vplival tudi čas pandemije, ko se je zvišalo naročanje prek spleta. Na ravni EU prebivalec v povprečju na leto kupi 26 kilogramov oblačil, odvrže pa 11 kilogramov oblačil, kar je primerljivo z 11 jesenskimi plašči, je za 24.ur ponazorila Polonca Ojsteršek Zorčičeva iz ministrstva za okolje in prostor.