Novo politično poglavje v Istri – Ankaran

Ankaranska občinska uprava se pripravlja na sprejem proračuna za 2023. Tega naj bi sprejeli predvidoma v treh mesecih, župan Gregor Strmčnik pa je sprejel sklep o začasnem financiranju občine za obdobje naslednjih treh mesecev. Očitno so volitve nekoliko presekale običajen proračunski ritem celo takih občin, kot je Ankaran, kjer je kontinuiteta vodenja občine več kot na dlani.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Gregor Strmčnik je namreč imenoval dve novi županji, ki sta že doslej opravljali ti funkciji. To bosta še naprej Barbara Švagelj in Martina Angelini, slednja kot predstavnica italijanske narodne skupnosti. Barbara Švagelj ima tudi pooblastilo za vodenje krajinskega parka Debeli rtič ter za medobčinsko in regionalno sodelovanje za področje kulture in drugih nalog. Martina Angelini je zadolžena za urejanje in zastopanje vprašanj italijanske narodne skupnosti ter za mednarodno sodelovanje.

Na drugi seji so ankaranski svetniki soglasno imenovali člane desetih odborov in komisij, v katerih delujejo tudi zunanji predstavniki iz vrst prebivalcev občine. Občinska uprava pa se bo v naslednjih mesecih poleg priprave proračuna najbolj ukvarjala s sedmimi večjimi projekti, ki že potekajo.

Na prvem mestu so gradnja ankaranskega pokopališča, gradnja parkirišča ob Bevkovi ulici, ureditev prve faze Vinogradniške poti, sodelovanje pri dograjevanju kanalizacijskega omrežja z občino Koper v projektu Čisto za Koper in Ankaran, ureditev krožišča med Železniško in Jadransko cesto (tega izvajajo skupaj z državo). Skupaj z državo pa bodo gradili še podporni zid Ankaran, kjer bodo dela začeli januarja prihajajočega leta. Poleg tega komunalno urejajo območje Dolge njive.