WHO: Lani več kot 300 smrti zaradi sirupa proti kašlju

Lani je več kot 300 otrok – večina mlajših od pet let – v Gambiji, Indoneziji in Uzbekistanu umrlo zaradi akutne odpovedi ledvic, ki so jo povzročila okužena zdravila, je sporočila WHO.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zato je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pozvala k “takojšnjemu in usklajenemu ukrepanju” za zaščito otrok pred kontaminiranimi zdravili. Sirupi proti kašlju brez recepta so vsebovali visoke odmerke dietilen glikola in etilenglikola.

Agencija pravi, da je sedem držav poročalo o okužbi s sirupom v zadnjih štirih mesecih in poziva vseh 194 držav, naj preprečijo nove smrti. WHO je oktobra in v začetku tega meseca že poslala opozorila glede nekaterih izdelkov.

Zahtevali so, da se sirupi proti kašlju, ki jih proizvajata indijski Maiden Pharmaceuticals in Marion Biotech, povezani s smrtnimi primeri v Gambiji in Uzbekistanu, odstranijo s polic.

Lansko leto so izdali tudi opozorilo za sirupe proti kašlju štirih indonezijskih proizvajalcev: PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex in PT AFI Pharma. Gre za sirupe, ki so bili naprodaj na domačem trgu.

Podjetja tega niso potrdila, kontaminiranih zdravil pa niso želela komentirati.