Sestavine za 15-16 krofov
Za krofe:
500 g moke
20 g svežega kvasa ali vrečka suhega kvasa
150 ml mleka
40 ml olja
40 g masla (sobne temperature)
30 g sladkorja
2 vrečki vanilijevega sladkorja
2 celi jajci + en rumenjak (sobne temperature)
pol čajne žličke soli
2 žlici ruma ali žganja
naribano lupino ene limone
Za cvrtje:
1 l olja
Dodatno:
marmelada za polnjenje
sladkor za posipanje
Priprava
V skledo nadrobimo svež kvas ali stresemo suh kvas iz vrečke. Dodamo sladkor, prilijemo toplo mleko, premešamo z žlico in pustimo, da se aktivira.
Vse sestavine za krofe, vključno s kvasom, damo v skledo in ga začnemo mešati z mešalnikom. Po 5-6 minutah testo začne vleči stran od posode. To testo bo malo lepljivo in mehkejše, a tako si tudi želite. Nato ga pokrijemo s krpo ali plastično folijo in pustimo vzhajati na toplem približno 2 uri. Optimalna temperatura je okoli 25-30°C. Lahko pa uporabimo pečico, ogreto na 30ºC.
Ko testo podvoji svoj volumen, ga razdelimo na dva dela, oblikujemo svaljek in ga z nožem ali lopatko za testo razdelimo na približno 60 g težke kose.
Oblikujemo kroglice testa. Vsako kroglico malo povaljamo v moki in položimo na kvadrat namaščenega papirja.
Vse kroglice položimo na pekač in jih pustimo vzhajati na 30°C v pečici približno 45 minut.
Pripravimo olje in ponev. Olje segrejemo na okoli 170°C. Če nimate termometra, lesen ročaj kuhalnice pomočite v olje in ko vidite majhne mehurčke, je olje pripravljeno.
Krofe pomakamo v olje. Pečemo jih približno 2 minuti na vsaki strani. Pomembno je, da ves čas nadzorujemo toploto olja, da krofi niso zunaj zažgani, znotraj pa surovi. Odcedimo jih na krožnik, obložen s papirnato brisačo, ki vpije odvečno maščobo.
Še tople krofe povaljamo v mletem sladkorju ali jih posujemo s sladkorjem v prahu. Napolnimo jih z marmelado po želji.