Evropa bo leta 2024 začela zaračunavati vstop

Dolgo pričakovana shema za odpravo vizumov ETIAS, ki bo zahtevala, da morajo vsi imetniki potnih listov zunaj EU pred potovanjem pridobiti dovoljenje za vstop v blok, naj bi se začela do novembra letos. Vendar je bil prestavljen na leto 2024.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na uradni strani Evropskega sistema potovalnih informacij in avtorizacije so objavili, da bo Evropska komisija z začetkom leta 2024 uvedla sistem elektronske avtorizacije potovanj za obiskovalce iz držav, ki trenutno niso del EU.  Potniki, ki trenutno obiščejo Evropo brez vizuma, lahko vstopijo v države članice EU in schengenskega območja brezplačno in brez digitalnega varnostnega pregleda pred prihodom v Evropo. Vendar pa želi EU okrepiti varnost svojih meja ter digitalno pregledati in slediti potnikom, ki vstopajo v države EU in iz njih izstopajo.

Gre za hitro spletno avtorizacijo za državljane nečlanic EU iz približno 60 držav. Postopek bo stal 7 evrov in bo veljaven tri leta, piše CNN.

Sistem bo preveril varnostne poverilnice in zaračunal pristojbino potnikom, ki obiščejo države članice EU iz poslovnih, turističnih, zdravstvenih ali tranzitnih namenov.