Opozorilo zaradi močnega vetra

Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje lahko v ponedeljek sredi dneva in popoldne sunki severnega vetra ponekod v severni in severovzhodni Sloveniji presežejo hitrost 70 km/h. V višje ležečih predelih je ponoči padal sneg. Nekatere reke presegajo bregove, ponekod so zemeljski plazovi, podirajo se tudi drevesa.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ponoči so narasle reke povsod po Sloveniji, najbolj na severovzhodu. Zjutraj se je Dravinja v srednjem toku začela razlivati v manjšem obsegu. Reke v zahodnem delu države večinoma že upadajo, še vedno pa naraščajo predvsem večje reke v vzhodnem delu države ter Ljubljanica in Vipava. V severovzhodni in osrednji Sloveniji ter na Idrijsko-Cerkljanskem prevladuje velika vodnatost rek, vodnatost Mure, Drave ter rek na jugu države in v alpskem svetu pa je srednja.

Pretok Dravinje v srednjem toku se bo v naslednjih urah ustalil. Danes čez dan se bo v srednjem in spodnjem toku še razlivala v manjšem obsegu. Tudi Sotla se bo danes razlila v zgornjem toku.

Danes bodo sprva še naraščale večje reke na vzhodu države in reka Vipava, proti večeru pa pričele upadati. Manjše reke v večjem delu države bodo medtem že upadale. Ljubljanica in Krka bosta naraščali še jutri. V sredo se bodo pretoki rek povsod po državi zmanjševali.

Jutranja temperatura večine rek je med 5 in 11 °C. Morje ob slovenski obali ima dobrih 12 °C.

Vremenska napoved

Čez dan bo spremenljivo oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Zapihal bo okrepljen severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 17 °C, popoldne se bo ohladilo.

Ponoči se bo razjasnilo, veter se bo nekoliko polegel. Jutranje temperature bodo od -7 do -1, ob morju malo nad 0 °C.

V torek bo povečini sončno z nekaj spremenljive kopaste oblačnosti, na severovzhodu ni izključena kakšna ploha. Pihal bo severozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem do 14 °C.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, zjutraj bo ponekod še možna slana. Čez dan bo zapihal jugozahodni veter. V četrtek bo pretežno oblačno. Predvsem v hribovitih krajih na zahodu bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodnik.