Adam Šerc in njegov recept za lazanjo

Deli novico s tvojimi prijatelji

POKUKAJMO V KUHINJO ZNANIH OBRAZOV

 

Adam Šerc

 width=Današnjega recepta pa sem se res ZELO veselila ! Zakaj ?

 

1.Ker sem vedela, da bom imela pred seboj krasno osebo, s katero bo veliko smeha. 2.Ker sem vedela, da se bom od mojstra okusov marsikaj novega naučila. 3 Ker sem ga spremljala in navijala zanj vse do konca Masterchefa !

 

Tokrat sem pokukala v kuhinjo Adama Šerca, neverjetnega gurmana in avanturista, ki ljubi svetovno kulinariko, še najbolj pa svoj domači kraj Vipavo. Preletel je že ves svet, poskusil vse možne jedi, doma ima več kot 600 različnih vrst čilija, obožuje gobe, najbolj pa sta mu pri srcu japonska in italijanska kuhinja.

 

»Ves svet jo pozna! Garfield se je skori »udešu« z njo in to večkrat. Vsi, razen Italijanov, jo imenujemo v ednini, edino oni v množini. To je LASAGNA (lazanja). Prva omemba te besede sega v drugo stoletje našega štetja in je opisana pod imenom lasana v knjigi De re coquinaria, slavnega rimskega pisca Marcusa Gaviusa Apiciusa. Pod imenom lasagne se je v 14. stoletju v Neaplju pojavila jed, ki pa še ni vsebovala testenin, ampak tanke plasti fermentiranega testa, naložene druga na drugo, vmes pa potresene s provolo in mozzarello. Kasneje so za jed začeli uporabljati plasti testenin in neapeljski ragu, ki v resnici izgleda bolj kot golaž. Taka lazanja, kot jo poznamo mi, je Lasagna alla bolognese in se je pojavila šele v začetku 19. stoletja. Ker je nastala v Bologni, je zvezda raguja alla bolognese – bolonjska omaka. Šele v tej različici se nato pojavi bešamel. Zanimivo pa je, da naj bi tipična lazanja (po bolonjsko) imela zelene testenine, a do tega »efekta« pridemo tako, da testo za testenine obarvamo s špinačo.«

 

Po navadi, tako kot Adam, tudi mi za hitrejšo pripravo kupimo že pripravljene jajčne testenine (najbolje sveže). Tisti, ki imate doma strojček za testenine, pa si jih lahko kar sami naredite. 100 g moke, 2 rumenjaka in malo vode. Parola di Adam!

 width= width= width=

SESTAVINE ZA RAGU ALLA BOLOGNESE:

1/2 kg mlete teletine 2 večji čebuli

2 stebelni zeleni

2 korenčka

2 stroka česna

1 dcl belega vina

žlica paradižnikovega koncentrata 1 dcl paradižnikove mezge

1 dcl mleka

 

POSTOPEK ZA RAGU ALLA BOLOGNESE:

Iz čebule, korenja, zelene in česna naredimo sofritto (vse narežemo na majhne koščke in popražimo na olju). Zalijemo z vinom in povremo. Nato dodamo meso in vse prepražimo. Dodamo obe vrsti paradižnika in mleko ter kuhamo pokrito dobri dve uri.

 

SESTAVINE ZA BEŠAMEL:

žlica masla

žlica moke muškatni orešček 1/2 litra mleka sol in poper

 

POSTOPEK ZA BEŠAMEL:

Raztopimo maslo in v njem svetlo popražimo moko. Nato postopoma prilivamo hladno mleko ter mešamo z metlico, da ne nastanejo grudice. Začinimo z muškatnim oreščkom, soljo, poprom in vse skupaj pokuhamo kakšne tri minutke.

 width=

 width=THE END of LASAGNA:

»Sam rad naredim tako neapeljsko-bolonjsko različico, v kateri uporabim tudi mozzarello in precej bešamela, ker mi je všeč, da je lazanja mokra in sočna. Mozzarello vedno narežem na konkretne kocke, da se ne razpusti med plastmi in da v vsakem grižljaju naletim na kepico stopljene mozzarelle. Zložimo zadevo skupaj, plast na plast, na vrhu še parmezan in damo v pečico na 200 stopinj za pol ure. Ne pozabite: dobra lasagna nastane le z dobrim bolonjskim ragujem!«

Pa dober tek!

 

Klara Beltram