Ali je dobro piti jabolčni kis?

V obdobju gripe in virusov vsi poskušamo okrepiti svoj imunski sistem.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Jabolčni kis nastane z fermentacijo jabolk in vsebuje vitamine B in C, ocetno kislino (ki pomaga v boji proti škodljivim bakterijam), naravne probiotike in antioksidante. Poleg tega ima tudi nekaj prednosti za zdravje.

Znižuje holesterol

Študije so pokazale, da lahko uživanje jabolčnega kisa na tešče zmanjša skupni holesterol in trigliceride ter raven glukoze v krvi. Prav tako povečuje raven HDL (dobrega holesterola), ki pomaga odstranjevati slab holesterol iz krvnega obtoka in zmanjšuje tveganje za srčne bolezni.

Uravnava raven sladkorja

Po študijah redno uživanje jabolčnega kisa na tešče več kot osem tednov lahko zmanjša raven glukoze v krvi. Kis upočasni proces prebave, kar upočasni sproščanje glukoze v telesu.

Podpira zdravje črevesja

Ker je jabolčni kis probiotik, spodbuja rast dobrih bakterij v črevesju. To lahko pomaga pri ohranjanju redne prebave, krepitvi imunskega sistema in zmanjšanju težav z refluksom.

Uporablja se kot dezinfekcijsko sredstvo

Jabolčni kis lahko odstrani določene vrste patogenov zunaj telesa, čeprav ni učinkovit proti vsem. Raziskave so pokazale, da učinkovito zavira bakterije, kot sta MRSA in E. coli.

Ni dovolj dokazov, da jabolčni kis pomaga pri hujšanju, vendar je študija iz leta 2024 pokazala, da njegova vsakodnevna uporaba lahko zmanjša telesno težo, BMI ter ravni glukoze, trigliceridov in holesterola, poroča Yahoo Life.

Koliko jabolčnega kisa naj bi zaužili dnevno?

Ena do dve žlici sta dovolj, včasih pa je uporabna tudi manjša količina, pravijo strokovnjaki. Lahko začnete z eno čajno žličko in postopoma povečujete odmerek na eno do dve žlici na dan.

Priporočljivo je, da ga zmešate z vodo, da bo lažji za uživanje. Lahko ga zaužijete pred obrokom ali neposredno po njem, da olajšate prebavo. Kako ga boste uživali, je odvisno od tega, koliko ga dobro prenašate in kaj želite doseči. Prav tako ga lahko uporabimo za pripravo prelivov za solate.

ALi obstajajo tveganja? 

Če ga ne razredčimo, lahko poškoduje sluznico požiralnika in zobno sklenino. Prav tako lahko povzroči prebavne motnje in zmanjša raven kalija, kar lahko ovira delovanje nekaterih zdravil.

Čeprav je jabolčni kis varen, ko se zaužije na pravilen način – razredčen, v manjših količinah, se posvetujte z zdravnikom, da boste prepričani, da ne bo motil zdravil, ki jih jemljete, ali poslabšal obstoječih zdravstvenih težav.