Ali je Hrvaška slovenskim ribičem pisala nedovoljene kazni?

V primeru tožb slovenskih ribičev proti Hrvaški je Evropsko sodišče za človekove pravice odločilo, da so vsebinsko nedopustne.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kot smo napovedali, je bila v četrtek, 16. maja, objavljena odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice v zvezi s tožbami, ki so jih vložili slovenski ribiči.

Slovenskim ribičem so bile izrečene več kazni, skupaj vredne nekaj milijonov evrov, s strani hrvaških organov. Tožba je bila vložena glede na arbitražno odločbo o poteku morske in kopnene meje iz leta 2017, ki jo je sprejelo ad hoc arbitražno sodišče v Haagu.

Odločitev sodišča najslabši možni scenarij za slovenske ribiče

V svoji sodbi se je ESČP izognilo odločanju o veljavnosti arbitražne razsodbe. Sodišče je ob objavi sodbe spomnilo, da so hrvaški ribiči vložili več kot 800 pritožb na ESČP zaradi kazni, ki so jih slovenske oblasti naložile hrvaškim ribičem zaradi ribarjenja v tistem delu Piranskega zaliva, kjer obe državi trdita svojo jurisdikcijo.

Kazni, ki so jih hrvaške oblasti naložile slovenskim ribičem, so presegle 2 milijona evrov, prav tako pa tudi kazni, ki so jih slovenske oblasti naložile hrvaškim ribičem, piše Delo.

Sodniki so med drugim zapisali, da so se slovenski ribiči morali zavedati, da ribarijo v območju, ki je predmet spora med državama.

Hrvati izrekajo kazni za ribolov v Piranskem zalivu?