Ko gre za krompir, pico ali meso, si marsikdo ne more predstavljati svojega obroka brez kečapa. Zato ima vsako gospodinjstvo pogosto kečap, za vsak slučaj. Pravo vprašanje je, ali naj kečap hranimo v hladilniku ali ne?
Ta razprava je potekala tudi na Twitterju, kjer so bili ljudje precej različnih mnenj. Medtem ko so nekateri zagovarjali, da mora biti kečap hladen, se je drugim zdel hladen kečap ‘nagnusen’.
Razpravi na Twitterju se je pridružilo tudi podjetje, ki proizvaja kečap. “Mimogrede: Kečap ima mesto v hladilniku!!!”, piše podjetje na svojem Twitter profilu. To obvestilo o skladiščenju je tudi jasno navedeno na embalaži.
FYI: Ketchup. goes. in. the. fridge!!!
— Heinz (@HeinzUK) June 27, 2023
Raziskava, ki jo je takrat sprožil Heinz, kaže, da vsi ne upoštevajo specifikacij proizvajalca kečapa. Skoraj vsak tretji paradižnikovo omako raje kot v hladilniku hrani v omari.
Kečap običajno vsebuje veliko sladkorja in kisa – dveh sestavin, zaradi katerih ima hrana daljši rok trajana. Vendar to ni dovolj, da bi razredčena paradižnikova pasta trajala večno.
Glede na Öko-Test lahko odprt kečap v hladilniku hranite približno šest mesecev. Neodprto paradižnikovo omako lahko uživate veliko dlje, tudi če je rok uporabe že zdavnaj potekel.
Kako dolgo lahko odprta steklenica kečapa zdrži brez hlajenja, je odvisno od različnih dejavnikov – na primer od temperature okolja in načina shranjevanja izdelka. Če je zelo toplo, zmanjša vzdržljivost. Če bakterije, virusi, spore plesni ali drugi onesnaževalci lahko pridejo v plastenko, to tudi skrajša čas uporabe. Zato ni mogoče na splošno reči, kako dolgo lahko odprta steklenica kečapa stoji brez hladilnika.
Če niste prepričani, ali je kečap še dober, bodite pozorni na vonj, barvo in konsistenco. Če je vse videti sumljivo, je paradižnikovo omako treba zavreči.