Ali jem zdravo?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ste se že kdaj zalotili, da se to sprašujete? Verjamem, da ja. Ali ste prepričani, da vam je jasno kaj pomeni zdrava hrana? Ali je doma pečena torta zdrava ali ne? Marsikdaj ljudje oklevajo z odgovorom, kar je povsem normalno. Ob poplavi informacij o prehrani so si te pogosto precej nasprotujoče. Splošno mišljenje je, da maščobe in sladkor niso zdravi, v tortah pa sta prisotna v precejšnji meri. Je tortica torej zdrava ali ne?

 

Zdrava prehrana je tista, s katero uspe posameznik znotraj kaloričnega ravnovesja (količina kalorij pri kateri se ne redi in niti ne hujša) telesu priskrbeti vsa potrebna hranila. Če mu to uspeva dolgoročno, potem se prehranjuje zdravo.

 

Zaključimo lahko, da je vsaka hrana, tudi torta, zdrava, vendar le v kolikor jo zaužijemo v ustrezni količini. Večje količine tort bi pomenile prevelik kalorični vnos, kar ni zdravo. Če pa v dnevu ostanemo znotraj naših kaloričnih potreb kljub temu, da jemo le torte, ne jemo zdravo, saj telesu ne priskrbimo vseh potrebnih hranil.

 

Hrana je tisto, kar se znajde na naših krožnikih, torej živila, ki jih pripravimo za obrok. Hranila pa so sestavni deli hrane, ki jih telo absorbira in uporabi.

 

V sodobnem razvitem svetu je hrana tako dostopna, da si težko predstavljamo, da bi bili lahko podhranjeni. Pa vendar je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije kljub čedalje večjemu odstotku prebivalstva s prekomerno telesno težo, danes v Evropi kar 33 milijonov ljudi podhranjenih. Izstopa predvsem beljakovinska podranjenost. Pomeni, da imamo na razpolago veliko energijsko bogate hrane zaradi katere se redimo, ki pa ne vsebuje hranil. Ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Že pomanjkanje enega od ključnih hranil lahko povzroči telesu težave.

 

Zdravo prehranjevanje, kjer telesu priskrbimo vsa potrebna hranila, ima nešteto koristi – na zdravje, na imunski sistem, na debelost, na hormonsko ravnovesje, na stanje kože (veliko težav s kožo izhaja iz prehrane), na morebitno podhranjenost (imamo dovolj kalorij, celo preveč, zaradi česar se postopoma redimo, vendar kljub temu trpimo za simptomi pomanjkanja, katerih pogosto ne prepoznamo), na fizične sposobnosti in počutje, na mentalne sposobnosti in celo na čustvene odzive, na nivo energije, na spanec, na hitrost staranja in na morebitne motnje prebave.

 

Obstajajo različni načini prehranjevanja, ki se oglašujejo za ‘’zdrave’’ in izhajajo iz moralnih, verskih, zdravstvenih in drugih vzrokov. Našemu telesu pa je prav malo mar za taka prepričanja. Nam je prepuščeno, da izberemo vire hranil. Telo ne zanima kje bomo dobili potrebne vitamine, minerale ali pa beljakovine. Pomembno je, da jih dobimo v zadostni količini, le-ta pa je lahko drugačna glede na življenjski slog, starost in druge individualne značilnosti.

 

Sestava popolnega jedilnika ni enostavna zadeva, saj zahteva kar nekaj znanja. Ob morebitnih dvomih se obrnite na strokovnjaka, ki vam bo izračunal individualne potrebe po energiji in hranilih ter vas naučil katero hrano in v kolikšni količini izbrati.

 

Sabrina Simonovich,

prof. športne vzgoje, trener fitnesa, prehranski svetovalec

www.sabrinafit.eu