“Jajca so sčasoma pridobila slab sloves. Veliko ljudi še vedno verjame, da jajca dvignejo raven holesterola, vendar to ni res,’‘ pravi nutricionistka Keri Glassman.
Korist uživanja jajc
Njeni številni kolegi poudarjajo koristi uživanja jajc. So polna zdravih maščobnih kislin in mikrohranil, kot so vitamini skupine B in selen, ki krepi imunski sistem.
Vendar pa samo dejstvo, da imajo jajca številne zdravstvene koristi, ne pomeni, da bi jih morali jesti v neomejenih količinah. Pravzaprav obstaja točno določeno število jajc, ki bi jih dnevno morali zaužiti, da bi iz njih izkoristili vse koristi.
Torej, koliko jih je treba pojesti?
Ameriško združenje za srce priporoča okoli 300 miligramov dietalneg holesterola na dan. Ker eno jajce vsebuje približno 185 miligramov, je idealno pojesti med eno do dve jajci dnevno, preostanek prehrane pa naj vsebuje manjši delež holesterola.
Če pa ste na dieti in jeste samo beljake, bi morali po podatkih portala “Eat this” največ pojesti 8 beljakov na dan.