Kot pri mnogih drugih stvareh so tudi tu mnenja deljena: zagovorniki trdijo, da lahko sočenje izboljša absorbcijo hranil iz sadja in zelenjave, medtem ko drugi pravijo, da odvzame pomembna hranila, kot so vlaknine.
To so pozitivne in negativne strani stisnjenih sokov:
Sokovi se običajno uporabljajo v dva namena:
- Čiščenje ali razstrupljanje: nekateri ljudje verjamejo, da pitje soka očisti njihovo telo toksinov – vendar ni dokazov, ki bi podpirali njegovo učinkovitost.
- Dopolnjevanje običajne prehrane: Svež sok lahko uporabite kot priročen dodatek dnevni prehrani, s čimer povečate vnos hranil iz sadja in zelenjave, ki jih običajno ne bi zaužili.
Če težko dobite priporočeno količino sadja in zelenjave v svoji prehrani vsak dan, je lahko sok primeren način za povečanje vašega vnosa.
Vendar sokovi ne smejo spremeniti celotnega obroka. To je zato, ker sam sok ni prehransko uravnotežen, ker ne vsebuje dovolj beljakovin ali maščob.
Večji vnos vlaknin je povezan z manjšim tveganjem za srčne bolezni, debelost in sladkorno bolezen tipa 2. Študije so pokazale, da lahko zlasti povečanje topnih vlaknin zviša raven sladkorja in holesterola v krvi.
Zagovorniki sokanja pogosto trdijo, da je pitje soka boljše od uživanja celega sadja in zelenjave. Vendar bodite previdni, saj ni znanstvenih raziskav, ki bi to trditev potrdile.
Veliko dokazov povezuje celotno sadje in zelenjavo z zmanjšanim tveganjem za bolezni, vendar je študije o sadnih in zelenjavnih sokovih težje najti.
Sveži sokovi vsebujejo pomembne vitamine in antioksidante, ki so lahko koristni za zdravje.
Še vedno pa sta sadje in zelenjava najbolj zdrava in hranljiva, če ju uživamo cela