Američan tožil Hrvaško zaradi Gavrilovića

Ameriško sodišče je njegovo pritožbo zavrnilo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ameriško prizivno sodišče je zavrnilo pritožbo Mirka Despotoviča in potrdilo sodbo okrožnega sodišča iz New Yorka, ki je v prvostopenjskem postopku zavrnilo tožbo proti Hrvaški kot domnevnemu alter egu Gavrilović Holdinga, poroča hrvaški portal index.hr.

17.avgusta 2022 je ameriško okrožno sodišče v južnem okrožju New Yorka izdalo odločitev, s katero je v celoti sprejelo hrvaški predlog za zavrnitev tožbe Mirka Despotoviča, ki posluje kot Tradexim International Co. California, proti Republiki Hrvaški zaradi stvarne pristojnosti po Zakonu o imuniteti tujih držav.

 

Spor iz leta 1990

 

Iz državnega pravobranilstva so septembra lani sporočili, da je tožilec leta 1990 z živilsko industrijo Gavrilović sklenil pogodbo za dobavo 635 ton konzervirane šunke, ki naj bi bila dostavljena v ZDA. Prva pošiljka je prispela maja 1990, in ker so ugotovili, da vsebuje bakterije, so prvo in drugo pošiljko vrnili na Hrvaško v uničenje.

 

Ker je bila pošiljka vrnjena zaradi napak, Tradexim pa je plačal del blaga, je prišlo do spora in Tradexim je leta 2000 tožil Gavrilović Holding pred Trgovinskim sodiščem v Zagrebu, so zapisali v sporočilu za javnost.

 

Zagrebško sodišče je razsodilo v prid Tradexima in Gavrilović Holdingu naložilo plačilo glavnice v višini skoraj 386.000 ameriških dolarjev ter obresti in sodnih stroškov v višini skoraj 40.000 dolarjev.

 

Gavrilović Holding v stečaju

 

Ker Tradexim dosojenega zneska ni izterjal, je leta 2019 pred državnim sodiščem v New Yorku sprožil postopek za priznanje in izvršitev sodbe Trgovinskega sodišča v Zagrebu proti Gavrilović Holdingu, ki je bil takrat izbrisan iz sodnega registra in se je stečajni postopek končal.

 

Marca 2020 je sodišče v New Yorku izdalo zamudno sodbo v korist Tradexima proti Gavrilović Holdingu (tako imenovana zamudna sodba), in sicer za 1,86 milijona dolarjev, saj nihče v imenu Gavrilović Holdinga ni izpodbijal zahtevka. Marca 2021 je tožilstvo na podlagi te sodbe tožilo Hrvaško kot domnevno pravno naslednico (alter ego) Gavrilović Holdinga.

 

Hrvaška, ki jo zastopata DORH in odvetniška pisarna Squire Patton Boggs, je izpodbijala navedbe Tradexa in sodišču predlagala, naj tožbo zavrne zaradi nepristojnosti, čemur je sodišče 17. avgusta 2022 tudi ugodilo.