Andrej Mrevlje: Izčrpavanje Trumpa

Amerike bo konec! Zaprli so Spring General Store! Dolga leta je bila ta majhna prodajalnica z improvizirano kuhinjo, z dobro jutranjo kavo, rogljiči, sendviči, toasti, burgerji, solatami, jogurti, sadjem a tudi s časopisi – kot sta New York in Financial Times – moja opazovalna točka za populacijo, ki je se je zbirala v Springsu. Za prepoznavanje obrazov mi je bilo dovolj že nekaj zaporednih obiskov ali pa se mi je bolj dozdevalo, da je tako, kajti dejstvo je, da so Američani, ki prihajajo v ta del sveta, v glavnem petični, podobni drug drugemu. V glavnem gre za Newyorčane srednje in zgornje starosti, med katerimi ni nikoli nobenega temnopoltega.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Tisto, kar se je spreminjalo, so bili njihovi vedno večji avtomobili in z njimi naraščajoča napuhlost, nagnjenosti k militarizmu, zagrnjenim za hipokrizijo prijaznosti. Čeprav med nami ni bilo družabnosti, smo  tja radi prihajali vsi, posedali na lesenih klopeh, srkali kavo, lenarili. Oni so se ogledovali, razkazovali, bili protagonisti, jaz kot potrošnik kave in dobrega toasta pa njihov opazovalec. Vse do včeraj zjutraj, ko sem se iz hiše ob zalivu Three Miles Harbor, ki so nam jo posodili prijatelji, po nekaj letih vrnil na kraj zločina. Spring General Store zaprt in zaprašen? Toda zakaj tako imponentno ime? Zakaj ne “Pri treh pumpah”? Človek si predstavlja vsaj nakupovalni center, če že ne kaj večjega. V Ameriki mora biti vse veliko. Zakaj torej majhno betolo poimenovati z General Store? Morda je razlog slovesu dejstvo, da se je leta 1945 v bližino preselil Jackson Pollock in nekateri drugi umetniki? V prodajalni je Pollockova fotografija. V Springs se je preselil zaradi mikavne svetlobe. Ta je res nekaj posebnega in razlog, da smo več kot 70 let po Pollocku začeli sem zahajati tudi mi, ko smo – predno smo se umaknili v Hudson Valley – med poletji najemali skromna bivališča v tem magičnem lovišču duš.

Amerika je polna družbenih neenakosti, razpredajo se po vsem kontinentu, toda največje socialne razlike so prav v New Yorku, čeprav jih je med gosto naseljenim prebivalstvom morda težje zaznati tudi zato, ker jih na Manhattnu znajo bolje zakrivati. Newyorčani se razkazujejo v Hamptonsih in pika. Za vse velike in majhne vile skrbi armada specializiranih krajinarjev, vodovodarjev, vzdrževalcev bazenov, skratka obrtnikov vseh vrst, ki čistijo in postorijo vse, kar je treba na posestvih skrajno bogatih belcev. Armada delavcev hispanskega porekla presega število bele populacije, se pravi letoviščarjev. Z belci imajo pogodbene dogovore, za katere so relativno dobro plačani. S svojo super opremo v kratkem času opravijo svoje brezhibno delo, nato pa hitro in s hrupom, kot so prišli, izginejo po stranskih cestah. Vedno sem čutil, da obstaja določena mera vljudnega sovraštva med obema družbenima slojema v Hamptonsih, napetost, ki narašča vzporedno z rastjo vrzeli v neenakosti. Dokler sem hodi bolj pogosto v te kraje, se mi je stalno vsiljevala misel, da bi to bil lahko kraj, kjer se bo začela nova ameriška revolucija.