Aprila nas na vrtu čaka veliko dela

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vrt v aprilu

 

Marec se poslavlja brez padavin. Temperature so bile dobre za rast in razvoj rastlin, a padavin nismo imeli, zato so nekatere rastline močno občutile zimsko sušo. Tako hudo je bilo, da je marsikdo priklopil namakalni sistem, da je pomagal zelenjavi in sadnim  okrasnim rastlinam prebroditi to sušno obdobje.

 

Upajmo, da bo april bolj prizanesljiv in bodo tudi deževni dnevi, da se bodo rastline dobro razvijale in nas obdarjale s svojimi plodovi in svojo lepoto. Za pripravo gredic je bil marec ugoden čas, tako da lahko pričnemo s sejanjem in sajenjem. Opravimo lahko setev korenčka, peteršilja, rukole, redkvice, špinače in graha, konec meseca lahko posejemo tudi fižol. V specializiranih trgovinah nam ponujajo kakovostno vzgojene sadike solate, blitve, zelene, zgodnjega zelja, cvetače, ohrovta,… Posadimo jih po načrtu, ki smo ga pripravili v zimskih mesecih in ne pozabimo, da je potrebno posajene sadike tudi dobro zaliti. Če nam vremenski pogoji dovoljujejo, začnemo proti koncu mesca saditi paradižnik, kumare, jajčevce, feferone in bučke.

 width=

V zeliščnem vrtu so rastline v polnem brstenju. Tudi njim lahko malo pomagamo z namakanjem, če so bile prizadete zaradi zimske suše. Lahko jih še pognojimo z organskimi gnojili. Posadimo, kar si  spet želimo  imeti v našem zeliščnem vrtu ali je propadlo. Posejemo pa si predvsem enoletna zelišča in dišavnice. S primernimi rastnimi pogoji se bodo rastline dobro razvijale in bomo imeli precej dela z nabiranjem listja, cvetov, stebel podzemnih delov, ki nas bodo ob pravilni pripravi  obvarovali pred marsičem.

 width=

Sadno drevje in jagodičevje je v polni razrasti. Če je precej suho, jim lahko pomagamo tako, da opravimo namakanje ali jih lahko poškropimo s pripravki, ki rastline zaščitijo pred stresom, pomagajo, da premagajo različne zunanje slabe vplive. Za nasvete se vedno odpravimo na za to usposobljene institucije.

 width=

Okrasni vrt je preplavljen z bogato cvetočimi čebulicami. Mnoge grmovnice in trajnice nas tudi obdarijo s svojim cvetjem. April je čas, ko začnemo razmišljati o naših zunanjih koritih in gredicah, zasajenih z enoletnicami in strukturnimi rastlinami.  Izbor rastlin za spomladansko sajenje je zelo pester. Za pravilen izbor in oblikovanje naših novih zasaditev se odpravite v VRTNARIJO MOŠKON v PARECAGU. Tam vam bo prijazno osebje svetovalo in pri njih boste tudi dobili širok izbor rastlin. Lahko si boste privoščili raznobarvne pelargonije, salvije, surfinije, tagetes, verbene, zajčke, daliete, begonije… Za uspeh je pomembno, da sta sadilni material  in substrat kakovostna, da skrbimo za rastline z zalivanjem in dognojevanjem skozi vso rastno sezono.

 

Travne površine so se prebudile in lahko opravimo zračenje le teh, saj se s tem procesom  iz travne ruše odstrani suho travo in nastane več prostora za razvijanje novih bilk. Pomembno je tudi gnojenje s posebnimi gnojili za trato.

 

Sašo Mejak