Atomski štrudelj – enostavna in odlična sladica (brez valjanja testa in tehtanja)

Na prvi pogled se sliši malce nenavadno, vendar je atomski štrudelj ena najboljših in enostavnih sladic. Otroci ga lahko naredijo popolnoma sami. Edino, kar je zamudno, je ribanje jabolk.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Atomski štrudelj – sestavine:

Za nadev:

8-10 jabolk

žlička cimeta

vanilin sladkor

limonin sok

Suhe sestavine:

1 lonček moke (pirina, polnozrnata …)

1 lonček zdroba (pšenični, pirin)

1 lonček sladkorja (trsni, kokosov …)

1 pecilni prašek

Preliv:

1 lonček mleka

1 lonček smetane (sladka/kisla)

3 jajca

1 vanilin sladkor

 

Atomski štrudelj – priprava:

V skledo presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo zdrob in sladkor ter suhe sestavine dobro premešamo. Jabolka operemo (po želji tudi olupimo) in naribamo v skledo. Začinimo jih s cimetom, vanilin sladkorjem in limoninim sokom. Vse skupaj dobro premešamo.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Manjši globok pekač dobro namastimo z maslom (margarino). Vanj stresemo 1/3 suhe zmesi in jo enakomerno razporedimo po dnu pekača. Po suhih sestavinah nato razporedimo 1/2 naribanih jabolk (jih ne ožemamo!). Sledi nova plast suhih sestavin in preostanek naribanih jabolk. Zaključimo s plastjo suhih sestavin.

atomski strudelj

V posodi gladko razmešamo mleko, smetano, jajca in sladkor. Sestavine v pekaču na več mestih prebodemo z vilicami ali ozkim nožem, nato pa jih prelijemo s pripravljenim prelivom. Malo počakamo, da se tekočina vpije, potem pa pekač za 45 minut potisnemo v ogreto pečico. Pecivo ponudimo toplo ali hladno, pred serviranjem pa ga po želji potrosimo še s sladkorjem v prahu.

Pečemo na temperaturi 180 stopinj od 45-50 min.

1 lonček = 2,5 dcl

pekač = 30cm x 20 cm