Atomski štrudelj – sestavine:
Za nadev:
8-10 jabolk
žlička cimeta
vanilin sladkor
limonin sok
Suhe sestavine:
1 lonček moke (pirina, polnozrnata …)
1 lonček zdroba (pšenični, pirin)
1 lonček sladkorja (trsni, kokosov …)
1 pecilni prašek
Preliv:
1 lonček mleka
1 lonček smetane (sladka/kisla)
3 jajca
1 vanilin sladkor
Atomski štrudelj – priprava:
V skledo presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo zdrob in sladkor ter suhe sestavine dobro premešamo. Jabolka operemo (po želji tudi olupimo) in naribamo v skledo. Začinimo jih s cimetom, vanilin sladkorjem in limoninim sokom. Vse skupaj dobro premešamo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Manjši globok pekač dobro namastimo z maslom (margarino). Vanj stresemo 1/3 suhe zmesi in jo enakomerno razporedimo po dnu pekača. Po suhih sestavinah nato razporedimo 1/2 naribanih jabolk (jih ne ožemamo!). Sledi nova plast suhih sestavin in preostanek naribanih jabolk. Zaključimo s plastjo suhih sestavin.
V posodi gladko razmešamo mleko, smetano, jajca in sladkor. Sestavine v pekaču na več mestih prebodemo z vilicami ali ozkim nožem, nato pa jih prelijemo s pripravljenim prelivom. Malo počakamo, da se tekočina vpije, potem pa pekač za 45 minut potisnemo v ogreto pečico. Pecivo ponudimo toplo ali hladno, pred serviranjem pa ga po želji potrosimo še s sladkorjem v prahu.
Pečemo na temperaturi 180 stopinj od 45-50 min.
1 lonček = 2,5 dcl
pekač = 30cm x 20 cm