Bobiči

Tokrat predstavljamo recept za pristno istrsko enolončnico s koruzo – bobiče. To mineštro lahko pripravimo z mesom ali pa na veganski način.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Tudi pri tem receptu pripravljavcu puščamo precej proste roke. Če ne je mesa, naj enostavno to sestavino izpusti. Če pa mu ni všeč katera od začimb, prav tako. Tudi moke načeloma ni treba dodajati, saj lahko jed gostimo s krompirjem. Važno je, da se držimo osnovnih sestavin: pol kilograma rjavega fižola, večji krompir (ali dva do tri manjši), dve pločevinki oziroma kozarca koruze ali 3-4 storži, dva lovorjeva lista, en paradižnik, dva stroka česna, žlica rdeče paprike in žlica oljčnega olja. Po želji še bazilika, suha rebra, kosti ali prekajena krača.

Fižol čez noč namočimo in naslednji dan skuhamo. Tudi koruzo, v kolikor jo imamo v storžu, lahko prej namakamo. Nekateri pravijo, da je koruzo za bobiče treba kuhati kar kot cel storž in šele ko je kuhana, ločiti zrnja, vodo, v kateri smo jo kuhali pa shraniti za pripravo celotne jedi.

V loncu na olju rahlo popražimo česen, dodamo mleto papriko in narezan paradižnik, nato še na koščke narezan krompir, podušimo in prelijemo z vodo, v kateri smo kuhali koruzo. Proti koncu dodamo kuhan fižol in koruzo. Začinimo s soljo, da bo mineštra postala gosta, pa lahko krompir rahlo pretlačimo. Ko je jed servirana, zabelimo z oljčnim oljem.