“Bolnišnica na hribu”

V preteklih dneh sem sodeloval pri organizaciji obiska manjše delegacije kolegov s Kosova v naših bolnišnicah. Predstavniki Zdravniške zbornice Kosova ter bolnišnic v Prizrenu in Gjilanu so obiskali Splošne bolnišnice Izola, Celje in Murska Sobota. Člani delegacije so se pri ogledu osredotočali na način vodenja, postavitev urgentnih centrov, oddelke za interventno kardiologijo ter vzpostavitev dolgoročnega sodelovanja pri prenosu znanja in pomoči pri vzpostavitvi nekaterih specialnosti v njihovih bolnišnicah, predvsem na področju interventne kardiologije in aktivnem zdravljenju bolnikov z akutnim srčnim infarktom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ob izjemni gostoljubnosti predstavnikov naših bolnišnic so vsi izpostavili pripravljenost pri strokovnemu sodelovanju ter pomoči pri širjenju številnih dobrih praks. Člani delegacije so bili navdušeni nad našimi ustanovami, za vse prikazano izjemno hvaležni ter so izrazili željo po sodelovanju. V en glas so pohvalil tri bolnišnice, tri različne regije, tri pristope. Vse tri bolnišnice krasi urejenost, organiziranost, vodenje z vizijo,  skrb za zadovoljstvo zaposlenih ob optimalnem delovnem okolju ter usmerjenost v potrebe pacientov.  Vse pohvale so mi prijale, ponovno sem dobil potrditev o zavidljivi vrednosti našega zdravstvenega sistema in izjemno velikih premikih v zadnjem desetletju. Seveda še ne optimalnega, a s pomembnimi koraki. Prav postavitev, organizacija in delo na urgentnih centrih je dokaz pravilnih usmeritev v preteklosti. Žal se danes vse pogosteje soočamo z mnenjem ljudi s slabim ali praznim spominom in zanikanjem vsega doseženega.

Ob sprehodu po izolski bolnišnici, ogledu nekaterih novih oddelkov, srečanju s sodelavci iz preteklih let so privreli številni spomini na prehojeno pot v zadnjih treh desetletjih. Spomini na obdobje po osamosvojitvi, ko smo se morali zaposleni boriti za obstoj bolnišnice in z argumenti utišali jasno izražene želje odločevalcev po zaprtju celotne bolnišnice oziroma nekaterih oddelkov. Bili so težki časi, a s predanostjo in trdnostjo je desetletni preboj uspel. Danes je Splošna bolnišnica Izola lahko vzor v širši regiji. Visoko tehnološko razvita ustanova z izjemno moderno opremo, strokovnim kadrom in jasno vizijo predstavlja nepogrešljiv člen zdravstvene oskrbe za vse prebivalce naše regije, številne turiste in naključne goste. Skratka, pomemben člen bolj varnega in kakovostnega življenja. Vsem odločevalcem pa bi morala predstavljati primer, kam vodijo hitropotezne, kratkoročne in nepremišljene odločitve. Zanikanje doseženega, neprekinjeno izpostavljanje negativnih odklonov ter nejasna slika prihodnosti porajajo nezadovoljstvo, dvom in v končni točki sprožijo upor. Kdo bo takrat sposoben ustaviti plaz?

Ob slovesu sem članom delegacije zaželel veliko uspehov pri prenosu  videnega v svoje okolje in sklenil: proučil sem veliko zdravstvenih sistemov, spoznal prodorne sistema, a na koncu sem rešitev vselej našel doma. Skrb za optimalen zdravstveni in socialni sistem, skrb za izobraževanje, kulturo, okolje in vse javno dobro naj predstavlja pot k prodorni in dolgoživi regionalni povezanosti celotne slovenske Istre in Krasa.