BOŽIČNI RECEPT: Karamelizirano rdeče zelje z jabolki, rozinami in klinčki

Karamelizirano rdeče zelje z jabolki, rozinami in klinčki je ena izmed tistih jedi, ki s preprosto pripravo in bogatim okusom vedno znova navduši. Sladko-kisla kombinacija jabolk, medu in jabolčnega kisa se odlično poveže z aromami cimeta in klinčkov ter ustvari prilogo, ki se posebej lepo poda k perutnini, predvsem puranu, pa tudi k pečenemu mesu ali klobasam.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Jed ima izrazito zimski značaj, a je zaradi svoje lahkotnosti primerna skozi vse leto. Poleg odličnega okusa je rdeče zelje tudi hranljivo, bogato z vlakninami in antioksidanti, zato je ta priloga dobra izbira tudi z vidika uravnotežene prehrane.

Sestavine:

  • 1 majhna glava rdečega zelja (približno 700 g), tanko narezana

  • 2 jabolki (kislo-sladki), narezani na tanke krhlje

  • 1 srednja rdeča čebula, tanko narezana

  • 50 g rozin

  • 2 žlici medu

  • 2 žlici rjavega sladkorja (ali še malo medu)

  • 3 žlice jabolčnega kisa

  • 100 ml vode ali jušne osnove

  • 3–4 klinčki

  • ½ čajne žličke cimeta

  • 3 žlice olja ali masti

  • sol, poper

bozicni recept

Priprava:

  1. V široki ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in jo na srednje močnem ognju pražimo približno 5 minut.

  2. Dodamo zelje, premešamo, solimo in dušimo še 5 minut.

  3. Vmešamo jabolka, rozine, sladkor, med, klinčke in cimet. Zalijemo s kisom in vodo oziroma jušno osnovo.

  4. Zmanjšamo ogenj, pokrijemo in dušimo 30–40 minut, občasno premešamo ter po potrebi dolijemo malo tekočine.

  5. Na koncu po okusu dodatno solimo in popramo.

Zelje mora biti mehko, z rahlo karameliziranim okusom in je odličen priloga k puranu.