Breme ob koncu šolskega leta

Ob koncu šolskega leta imajo učenci in dijaki več obveznosti. Ponavadi se v tem obdobju kopičijo testi, ustna ocenjevanja, seminarske naloge. Otroci se pogosto počutijo, kot da jim zmanjkuje časa za pripravo, kar vodi v povečano stopnjo stresa, ki se kaže v obliki telesnih (glavoboli, bolečine v želodcu, nespečnost) ali čustvenih težav (tesnoba, razdražljivost, preobremenjenost).

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vloga staršev pri zmanjševanju stresa

Starši imajo ključno vlogo pri podpiranju otrok v tem stresnem obdobju.

Ustvarjanje podpornega okolja: Pomembno je, da otroci vedo, da jih starši podpirajo ne glede na rezultate. Besede spodbude in razumevanja lahko močno pripomorejo k zmanjšanju stresa.

Pomoč pri organizaciji časa: Starši lahko pomagajo pri pripravi urnika učenja, ki vključuje čas za počitek in sprostitev, kar zmanjša občutek preobremenjenosti.

Spodbujanje zdravega načina življenja: Redna telesna dejavnost, uravnotežena prehrana in dovolj spanja so ključni dejavniki pri obvladovanju stresa.

Pomoč pri učenju: Starši lahko otrokom pomagajo pri učenju s tem, da jih sprašujejo in utrjujejo snov. Že sama prisotnost in pripravljenost na pomoč zmanjšujeta občutek stresa.

 

Pravilen odziv na slabe ocene in popravne izpite

Eden od ključnih trenutkov, ko otroci še posebej potrebujejo podporo, je takrat, ko prejmejo slabo oceno ali izvedo, da bodo imeli popravni izpit. Za starše je pomembno:

Ostanite mirni in se pogovorite o razlogih: Otroka ne grajajte, ampak razumite njegovo stisko in skupaj raziščite okoliščine, ki so privedle do tega. Ostanite mirni in mu ne dajajte občutka, da vas je s tem prizadel.

Načrtujte naprej: Skupaj pripravite načrt učenja do naslednjega preverjanja ali popravnega izpita. To vključuje dodatno učno pomoč, več časa za učenje ali pogovor z učiteljem.

Pravilna podpora in vztrajnost: Ključno je, da starši podpirajo otroka. Pomembno je, da mu pomagajo najti vrednost in moč ter popravni izpit vidijo kot priložnost za učenje o sebi. Zelo pomembno je, da verjamejo v svojega otroka, mu zaupajo in ga spodbujajo, da vztraja.

 

Maturanti in dodatno breme

Za maturante je konec šolskega leta še posebej obremenjujoč. Poleg rednega zaključevanja ocen in preverjanj znanja jih čaka tudi matura – pomemben izpit, ki pogosto določa njihovo nadaljnjo akademsko pot. Zaradi tega pritiska se mnogi maturanti spopadajo z izjemno stopnjo stresa.

Maturantu pokažite razumevanje in podporo ter se izogibajte zmanjševanju pomembnosti stresa. Bodite mu na voljo za pogovor in mu dajte vedeti, da razumete, kako se počuti. Včasih je najboljša pomoč zgolj poslušanje in razumevanje.

Podporno okolje je ključna pomoč

Konec šolskega leta je lahko zelo stresen čas za otroke, vendar s pravo podporo staršev lahko ta obdobja prebrodijo bolj mirno in uspešno. Ustvarimo okolje, kjer se otroci počutijo razumljene in podprte, in to ne glede na rezultate. Pravilen odziv na slabe ocene in popravne izpite lahko otrokom pomaga razviti pozitiven odnos do učenja in jih pripravi na prihodnje izzive v življenju.