Začetek decembra kliče po toplih jedeh na žlico – takšnih, ki pogrejejo, nasitijo in poskrbijo, da je prihod zime nekoliko prijetnejši. Na tokratni tedenski jedilnik smo uvrstili aromatičen curry, krepko piščančje enolončnico, bogat goveji golaž, pa tudi jedi za hitre dni, kot sta omleta-pica in preproste testenine. Za vikend ne smejo manjkati niti fritule, ki jih mnogi povezujejo z decembrskimi stojnicami.
Ponedeljek: Curry iz čičerike in arašidov
Nič se ne more primerjati s pristnim curryjem, pripravljenim iz doma popečenih začimb in svežih aromatičnih sestavin.
Curry iz čičerike in arašidov je idealna izbira za ponedeljek brez mesa: čičerika in arašidi so namreč bogat vir beljakovin, omaka pa prijetno kremasta, aromatična in hitro pripravljena. Postrezite ga z rižem.
Torek: Omleta kot pica
Če želite združiti dve priljubljeni jedi v eno – jajčno omleto in pica okuse – je omlet-pica odlična izbira. Pripravljena je v manj kot pol ure in je odlična rešitev za hitro kosilo ali večerjo.
Osnova so jajca, dodate pa lahko poljubno zelenjavo, ki vam ostane v hladilniku, ter klasične dodatke za pico: sir, paradižnikovo omako, olive, šunko ali sveža zelišča. Rezultat je nasiten, hranljiv in malo drugačen obrok, ki bo navdušil tudi otroke.
Sreda: Enolončnica s piščancem in zelenjavo
Pozimi so jedi na žlico nepogrešljive. Ta enostavna enolončnica s piščancem je pripravljena v približno 40 minutah, vsebuje pa zelenjavo, ki jo imamo večinoma že doma: krompir, korenje, brokoli, grah in koruzo.
Rezultat je polnovredna, topla in hranljiva jed, ki jo lahko pripravite v večji količini in tako si prihranite delo in čas za naslednji dan.
Četrtek: Testenine alla Montecarlo
Pasta alla Montecarlo združuje sestavine, ki se morda zdijo nenavadna kombinacija, a skupaj ustvarijo razkošen, nasiten in presenetljivo harmoniziran okus. Gre za testenine v bogati omaki iz govejega mesa, klobasic, zelenjave, smetane in pesta.
Čeprav nekateri dvomijo, da je jed resnično italijanskega izvora, je zaradi polnega okusa in hitre priprave postala priljubljena med ljubitelji testenin, ki si radi privoščijo nekaj bolj krepkega.
Petek: Rižota s kozicami
Rižota s kozicami je klasična jed ameriškega juga, kjer je izjemno priljubljena. Ključ do bogatega okusa je pri tem receptu posebna omaka iz zmiksanih kozic, s katero skuhate riž in mu tako dodate intenziven, morski okus.
Čeprav deluje zahtevno, je priprava presenetljivo preprosta, rezultat pa jed, ki bi jo brez težav postregli tudi v dobri restavraciji.
Sobota: Fritule
December brez fritul skoraj ne gre. Če si jih ne boste privoščili na adventni stojnici, jih lahko brez truda pripravite doma. Receptov je veliko, zelo preprost recept zanje najdete na tej povezavi.
Nedelja: Golaž iz govedine
Klasičen nemški golaž iz govedine, ki izvira iz domače kuhinje, danes pa slovi po intenzivnem, rahlo začinjenem okusu in preprosti pripravi, je okusna zimska jed.
Gre za jed, ki jo lahko skuhate skoraj “brez nadzora”: meso naj se počasi duši, dokler ne postane mehko in se okusi lepo povežejo. Postrezite ga s krompirjem, kruhom ali testeninami – idealen zaključek hladnega zimskega tedna.








