Brez laktoze: 9 sirov, ki vam ne bodo vznemirili želodca

Siri, ki so bogatega okusa, imajo pogosto malo laktoze. Če želite biti previdni, se izogibajte vsem mehkim, nepredelanim sirom – ali pa jih uživajte v zelo majhnih količinah.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za ljubitelje sira se lahko laktozna intoleranca zdi kot dietna kazen. Dobra novica pa je, da imajo nekateri siri naravno nizko vsebnost laktoze in jih lahko brez težav uživajo tudi ljudje z občutljivim želodcem, tudi če jim mleko običajno povzroča težave.

Laktoza je naravni sladkor, ki ga najdemo v mleku in mlečnih izdelkih. Telo za njegovo prebavo potrebuje encim laktazo. Pri ljudeh, ki ne prenašajo laktoze, se ta encim ne proizvaja v zadostnih količinah, kar lahko povzroči neprijetne prebavne simptome.

Za razliko od alergije na kravje mleko, ki vključuje imunski odziv in je lahko smrtno nevarna, je laktozna intoleranca prebavna motnja in ne vključuje imunskega sistema. Čeprav je alergija pogostejša pri otrocih, se intoleranca običajno razvije pozneje – v adolescenci ali odrasli dobi.

Laktozna intoleranca ne pomeni nujno, da se morate za vedno posloviti od uživanja sira. Ključno je vedeti, kateri siri imajo naravno nizko vsebnost laktoze, poslušati svoje telo in se – po potrebi – posvetovati z nutricionistom.

Pravzaprav večina sirov vsebuje zelo malo laktoze, zlasti siri, ki so trdi in so bili dlje časa starani. Med postopkom izdelave sira namreč večina laktoze konča v sirotki, ki se loči, preostala laktoza pa fermentira v mlečno kislino. Rezultat? Siri, ki so bogatega okusa, imajo pogosto malo laktoze.

Posledično siri, kot so rikota, skuta in burrata, vsebujejo več laktoze in lahko pri občutljivejših posameznikih povzročijo prebavne motnje. Če želite biti povsem prepričani, se izogibajte vsem mehkim, nepredelanim sirom – ali pa jih uživajte v zelo majhnih količinah.

Spodaj je seznam sirov, ki jih lahko varno uživate, saj vsebujejo zelo malo laktoze. Ljudje, ki ne prenašajo laktoze, bodo prenašali sire z vsebnostjo laktoze med 0 in 2,5 odstotka.

1. Parmezan

Parmezan vsebuje od 0 do 3,2 odstotka laktoze, starejši kot je, manj laktoze vsebuje.

2. Čedar

Sir, ki postaja vse bolj priljubljen pri nas, je na voljo v več različicah – blagi, ostri in ekstra ostri. Starejši čedar vsebuje le sledi laktoze – do 2,1 odstotka.

3. Gavda

Poltrdi nizozemski klasični sir vsebuje od 0 do 2,2 odstotka laktoze, starejši kot je, manj je vsebuje.

4. Švicarski siri (ementalec, gruyère)

Tudi ti siri imajo nizko vsebnost laktoze, od 0 do 3,4 odstotka, odvisno od vrste in načina proizvodnje.

sir

5. Brie in Camembert

Čeprav sta mehka, vsebujeta relativno malo laktoze: Brie do 2 odstotka, Camembert pa do 1,8 odstotka.

6. Provolone

Ta poltrdi italijanski sir je odličen v sendvičih in vsebuje le do 2,1 odstotka laktoze.

7. Modri ​​siri

Modri ​​siri vsebujejo 0–2,5 odstotka laktoze, vendar njihov specifičen vonj in okus nista za vsakogar.

8. Feta (iz kozjega ali ovčjega mleka)

Medtem ko imajo sveži siri običajno več laktoze, lahko feta iz kozjega mleka vsebuje manj kot 2 odstotka.

9. Kozji sir

Na splošno ima kozje mleko nižjo raven laktoze kot kravje mleko, kozji siri – zlasti trši – pa so lahko odlična alternativa.