Brez očal po operaciji sive mrene ali dioptrije

Deli novico s tvojimi prijatelji

Operacije v okulističnem centru v Portorožu omogočajo neodvisnost od očal za vse starosti.

 

Oftalmologa prof. dr. Marko Hawlina in dr. Petra Schollmayer sta nam predstavila nekaj novosti na področju operativne odprave dioptrije na daljavo in bližino, ki jih opravljata v svojem okulističnem centru v Portorožu.

 width=

Zdaj so na voljo tudi intraokularne leče, ki jih vgradite v oko in s katerimi lahko vrnete vid, tako na daleč kot na blizu in odpravite še astigmatizem.

Danes so multifokalne leče v svetu in pri nas postale splošno sprejet način korekcije vida po operaciji katarakte ali dioptrije pri starejših od 45 let. Vsekakor smo danes dobro opremljeni in večino posegov naredimo skozi zelo majhne (2 mm) vstopne rane, tako da se že dan po operaciji ne vidi, da je bilo oko operirano in pacientom tudi ne dajemo več obvez preko oči. Z delom lahko pričnejo že nekaj dni po posegu. Najmodernejši diagnostični aparati nam natančno izračunajo predvideno dioptrijo očesa. Danes so rezultati operacij tako dobri, da je možno operirati tudi nekoga, ki ima sicer z očali dober vid, pa želi biti od njih neodvisen. Te leče so izdelane povsem individualno, za vsakega pacienta posebej, se ne spremenijo in ostanejo doživljenjsko v očesu.

Danes so multifokalne leče v svetu in pri
nas postale splošno sprejet način korekcije
vida po operaciji katarakte ali dioptrije pri
starejših od 45 let.

Še vedno je razširjeno mnenje, da so multifokalne leče povezane s težavami . Ali se strinjate s to trditvijo?

Med ljudmi je žal še vedno precej razširjeno mnenje, da so z multifokalnimi lečami povezane težave z bleščanjem in motnjami vida, kar je bila predvsem posledica nestrokovno opravljenih izračunov in ostanka dioptrije, površnega “konfekcijskega” pristopa do pacientov in nekakovostnih leč “cenejših” posegov, opravljenih v tujini. To je spremljalo operacije pred leti, zato je to mnenje še vedno prisotno. Z razvojem tehnologije in novih modelov leč to ne drži, če je vse opravljeno kakovostno.

 width=

Kakšen vid nam omogoča operacija sive mrene na napotnico?

Po operacijah na napotnico z vstavitvijo monofokalnih leč je vid dober bodisi na daljavo ali na bližino, ne pa oboje. Prav tako te leče ne odpravijo astigmatizma (laično cilindra), zaradi česar so po operaciji potrebna očala, tako na daleč kot na blizu. Operacije z multifokalnimi in toričnimi lečami so v celoti samoplačniške.

 

So vsi pacienti primerni za implantacijo multifokalnih ali toričnih leč?

Ne, za te posege niso primerni vsi. Pogoj je, da morajo biti, razen sive mrene, oči zdrave. Starost pa pri tem ni omejitev, naša najstarejša pacientka z multifokalnimi lečami je bila stara 92 let, najmlajša pa 16. Ker je cilj pri teh posegih optimalen rezultat operacije brez dodatne korekcije z očali, je potrebno pred posegom res natančno pregledati vse dejavnike, ki jih potrebujemo za odločitev o optimalni intraokularni leči, ki najbolj ustreza potrebam posameznega pacienta. Z multifokalnimi lečami imamo že več kot deset let zelo dobrih izkušenj, pravzaprav odkar so prišle na tržišče. Na voljo pa so tudi leče, ki imajo optiko s takoimenovanim podaljšanim goriščem, rezultati so odlični in primerni zlasti za tiste, ki so npr. poklicni vozniki, kapitani ali piloti. Vsakemu pacientu se je potrebno prilagoditi in mu individualno izbrati zanj najprimernejšo lečo.

 

Kateri pacienti za operacijo z multifokalnimi lečami niso primerni?

Pri starejših je zelo pogosta bolezen, ki se ji reče starostna degeneracija makule ali rumene pege. Podobno je pri bolnikih, ki imajo napredovani glavkom. Pri teh bolnikih z operacijo ni mogoče v celoti vrniti centralnega vida. Prav tako te leče niso primerne za bolnike z boleznimi očesne površine ali zelo suhim očesom, če teh stanj pred operacijo ne pozdravimo. Za bolnike s starostno degenracijo makule so na voljo posebne intraokularne leče, ki povečajo sliko in omogočajo ohranitev ostanka vida na bližino.

 width=

Kaj menite o množičnem potovanju slovenskih pacientov na Hrvaško?

Danes ni niti enega strokovnega razloga, da bi naši bolniki hodili na operacije oči na Hrvaško, pa tudi cena je, vštevši vse stroške in možne komplikacije, nižja v Sloveniji. Treba je biti zlasti previden pri agencijah, ki ponujajo velike popuste in “neodvisno “ primerjavo cen in kakovost centrov, ker s tem prikrito favorizirajo centre, s katerimi sodelujejo.

 

Okulistični center Hawlina & Schollmayer

Obala 77, 8320 Portorož

Tel: 031 394 224 • E: info@hawlina.euOglasno sporočilo.