Brodet s polento

Kot lahko preberemo v knjigi Cucina Triestina, je eden od trikov pri kuhanju brodeta ta, da ribe najprej pomokamo in jih na hitro popečemo, s tem pa preprečimo, da bi kasneje med kuhanjem razpadle.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za dober brodet potrebujemo več različnih rib, lahko se preprosto odpravimo v ribarnico in povemo, da bomo kuhali brodet in če nam lahko pripravijo ustrezno “mešanico”. Dobro je, če ta poleg rib vključuje še kakšnega rakca in školjko. Prosimo še, če nam ribe očistijo. Potrebujemo še čebulo, česen, peteršilj, belo vino, moko, kis, sol in poper.

Doma nakupljeno operemo, večje ribe narežemo na koščke, jih pomokamo in na hitro popečemo. V lončeni posodi segrejemo oljčno olje, popražimo čebulo (ki sicer ni nujna sestavina), česen in nasekljan peteršilj, paradižnik ali paradižnikovo omako, ki ne sme biti prekisla. Dodamo rakce, čez nekaj časa “frigane” ribe, belo vino ali toplo vodo in žličko vinskega kisa, poper in sol po občutku. Nekateri dajo v omako še za žlično špičko žafrana, drugi tudi žlico moke. Kuhamo eno uro. Če je brodet preveč voden, ribe poberemo ven in ga še pokuhamo. Nato ga eno uro pustimo stati in preden postrežemo, samo pogrejemo.

Zraven pripravimo polento, najbolje ne tiste, za hitro pripravo. Zavremo vodo, jo solimo in ko zavre, zmanjšamo temperaturo ter z metlico vmešamo koruzni zdrob. Nato kuhamo na nizki temperaturo še kakšne pol ure oziroma po navodili z embalaže, med kuhanjem pa polento mešamo z leseno lopatko.