Z današnjim dnem so žuželke še bližje na svoji poti do naših krožnikov. V državah EU je namreč od danes dovoljena uporaba praška iz žuželk, obdelanih z UV-žarki. Gre za prah iz celih ličink hrošča mokarja, ki so načeloma že dovoljeni za uporabo v živilih, nova odobritev pa se nanaša na obdelavo z UV-žarki.
Z dodajanjem praška iz posušenih mokarjev naj bi povečali vsebnost vitamina D v živilih. V skladu z novo uredbo sme za zdaj prah iz ustrezno obdelanih ličink dajati na trg le eno francosko podjetje.
Uredbo je Evropska komisija oziroma predsednica komisije Ursula von der Leyen sprejela januarja letos. EU že leta išče alternative za meso, češ da ga državljani EU trenutno uživajo preveč.
Uporaba žuželk v hrani je v EU dovoljena že nekaj časa. Proizvajalci morajo zaprositi za odobritev, in če jih dodajajo v živila, morajo to ustrezno navesti na embalaži.
“Ljudje v EU lahko izbirajo, kaj bodo jedli, in nihče jih ne sili, da bi jedli žuželke ali črve,” so po poročanju dpa sporočili iz Evropske komisije.
Za to obliko hrane obstajajo jasna pravila in informacije, so dodali. Preden jo je dovoljeno dati na trg, mora biti podvržena zelo strogim znanstvenim testom.
Marsikomu se zdi uživanje žuželk nenavadno, vendar ne gre ne za novo ne za čudno prakso po svetu. Žuželke, kot je hrošč mokar z latinskim imenom Tenebrio molitor, so že več generacij tradicionalni vir prehrane. Zdaj globalne raziskave osvetljujejo neverjetne prednosti užitnih žuželk.
Nekatere žuželke, kot so črički, vsebujejo več beljakovin na gram kot govedina ali piščanec. Ne gre le za količino – beljakovine v žuželkah so visokokakovostne in polne esencialnih aminokislin, ki jih naše telo potrebuje za delovanje.
Zaradi tega so odlična izbira za vse, ki si želijo oblikovati mišično telo, okrevati po vadbi ali ohraniti uravnoteženo prehrano.
V Južni Afriki, kjer pomanjkanje beljakovin na nekaterih podeželskih območjih postaja vedno večji problem, bi lahko žuželke ponudile cenovno ugodno in dostopno rešitev.
Zaenkrat so potrošniki precej skeptični glede uporabe žuželk v prehrani. Glede na reprezentativno spletno anketo, ki jo je naročil proizvajalec hrane in hrane za domače živali Heristo, imajo nekaj večjih zadržkov predvsem starejši anketiranci.
Žuželke veljajo za hranljive in bogate z beljakovinami ter so del običajne kuhinje v mnogih državah. Prispevajo lahko tudi k trajnostni prehrani, saj jih je mogoče vzrejati na razmeroma gospodaren način. Vendar pa lahko obstajajo tveganja za alergike.
V Belgiji in Nemčiji najdete restavracije, kjer ponujajo posebne burgerje. Videti so sicer tako kot navadni burgerji, pa niso, saj je polovica “mesa” narejena iz praška iz žuželk.
“Mogoče malenkost suho, a okus je dober,” je komentirala študentka, ko je poskusila Bug Burger.