Čajota v kuhinji: preprosta, zdrava in vsestranska

Čajota je na prvi pogled skromna in morda nekoliko nenavadna zelenjava, a v kuhinji ponuja presenetljivo veliko možnosti. Zaradi blagega okusa in čvrste, a sočne strukture se zlahka prilagodi različnim jedem – od svežih solat do toplih prilog. Čeprav pri nas še ni zelo razširjena, jo v številnih delih sveta že dolgo cenijo tako zaradi njene vsestranskosti kot tudi hranilne vrednosti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Plod čajote se najpogosteje uporablja kuhan. S kuhano čajoto običajno ravnamo podobno kot s poletno bučko – pripravljamo jo nežno, tako da ohrani svojo značilno čvrsto, a sočno konsistenco. Lahko jo kuhamo, dušimo, pečemo ali dodajamo različnim jedem kot prilogo.

Surova čajota se odlično obnese v solatah ali salsah, najpogosteje marinirana z limoninim ali limetinim sokom. Narezana na rezine ali krhlje se lahko tudi na hitro zapeče in postreže kot priloga k mesnim ali ribjim jedem. Ne glede na način priprave je čajota, bodisi surova ali toplotno obdelana, dober vir vitamina C.

Kako pripraviti čajoto za uporabo v receptih?

Kot že omenjeno, lahko čajoto v večini receptov uporabimo neolupljeno, saj ima tanko lupino, ki praviloma ni moteča. Kljub temu je pri sortah z bodicami priporočljivo, da lupino in bodice odstranimo.

Lupljenje bodičastih čajot je lahko nekoliko zahtevno. Priporočljivo je, da čajoto držimo z roko, zaščiteno z debelejšo kuhinjsko rokavico, prijemalko ali večkrat prepognjeno kuhinjsko krpo, z drugo roko pa z ostrim lupilnikom postrgamo bodice in lupino. Uporabimo lahko tudi delavske rokavice, ki olajšajo oprijem in preprečijo poškodbe kože.

Pri lupljenju boste hitro opazili, da se iz čajote izloča lepljiva tekočina, zaradi katere lahko plod drsi iz rok. Zato nekateri svetujejo, da čajoto (zlasti tisto brez bodic) lupite kar pod tekočo vodo, ki sproti spira to snov in olajša delo.

Če se vam zdi lupina pretrda in jo težko odstranite, lahko čajoto pred lupljenjem na kratko pokuhate ali poparite. S tem se lupina zmehča in lupljenje poteka precej lažje.

Delo si lahko poenostavite tudi tako, da čajoto najprej razrežete na krhlje in nato vsak kos posebej olupite. Tako imate boljši nadzor nad plodom, obenem pa zmanjšate možnost zdrsa ali poškodb.

Hrustljava solata iz čajote in rdeče čebule

Sestavine:

1 večja čajota (olupljena, če ima bodice)
1 rdeča čebula
Svež peteršilj
Sol, sveže mlet poper
Limonin sok ali kis
Oljčno olje

Priprava:

Čajoto narežite na tanke krhlje ali rezine in jo postavite v solatno skledo. Dodajte narezano rdečo čebulo in sesekljan peteršilj. Solato začinite s soljo, poprom, limoninim sokom in oljčnim oljem. Dobro premešajte in pustite marinirati približno 10 minut, da se okusi prepojijo. Po želji dodajte feferon za pikantnost.