Pokukajmo v kuhinjo znanih obrazov
Jaka Mankoč
Čas je za brunch!
Gre za vse bolj popularno jed, ki jo najdemo v marsikaterem lokalu, pa tudi kavarni. Je kombinacija zajtrka in kosila, običajno pa ga postrežejo pred 15. uro.
Brunch izvira iz Anglije, kjer je nastal zaradi mladih sobotnih žurerjev, ki so radi prespali nedeljski zajtrk in jim je bilo za dobro jutro kosilo malce odveč. Od tod tudi ime brunch, ki je sestavljen iz dveh besed: breakfast (zajtrk) in lunch (kosilo).
Pred kratkim sem na družbenih omrežjih zasledila, da naš MasterChef Slovenija 2018, Jaka Mankoč, ponuja v koprski Čevljarski ulici zelo zanimive brunche. Pristne, domače, primorske, s pridihom Istre in Krasa.
In pred nami je Jakov brunch, okusno dodelan ribji krožnik, ki ga lahko spremenimo tudi v vegetarijanskega.
Istrian Egg on Bread (Istrsko jajce na kruhu)
Sestavine:
- Rezina kruha,
- tri jajca,
- 50 g očiščenih gamberov, • 20 g majoneze,
- 20 g ketchupa,
- 20 g kisle smetane,
- redkvica,
- maslo in
- olivno olje.
Postopek:
Rezino kruha položimo v ponvico, jo popečemo na olivnem olju in prestavimo na krožnik.
V isti ponvici popražimo gambere in jim dodamo tri jajca. Na nizkem ognju jih nežno mešamo, dokler ne zakrknejo. Na koncu dodamo še žlico masla in vse skupaj položimo na popečen kruh.
V skledici zmešamo rožnati preliv iz majoneze, ketchupa in kisle smetane, ki ga polijemo po vmešanih jajčkih. Na vrh dodamo še na tanko narezane redkvice in zelišča po želji.
Vegetarijanska različica:
Gambere z lahkoto zamenjamo z bučkami oziroma z vašo priljubljeno zelenjavo, s čimer jed postane vegetarijanska.